După eliminarea cotelor de lapte la nivelul Uniunii Europene, în 2015, România riscă să se confrunte cu o creştere a importurilor de lapte la preţuri mai mici, a declarat Daniel Constantin, ministru al agriculturii şi dezvoltării rurale.
„Importurile de lapte în România sunt o realitate şi trebuie să le contracarăm cu toate politicile pe care le avem la îndemână, pentru că riscam să avem importuri mai mari din anul 2015 când se va liberaliza piaţa laptelui şi nu vor mai exista cote la nivelul UE. Ţări precum Polonia, Danemarca sau Ungaria, care au posibilitatea de a investi mai mult şi de a creşte capacităţile de producţie, nu vor mai fi blocate de cotă şi vor putea să producă mai mult, iar acel lapte riscă să ajungă în România la preţuri mai mici”, a spus ministrul agriculturii.
Se dau subvenţii stimulative până în 2020
Acesta a precizat că MADR împreună cu APRIL (Asociaţia Patronală din Industria Laptelui - n.r.) încearcă să găsească soluţii, una dintre ele fiind legată şi de schimbarea modalităţii în care se acordă subvenţia pentru crescătorii de vaci pentru lapte.
„Dacă anul trecut era o plată unitară pentru toţi crescătorii raportat la efectivele înregistrate în anul 2008 în Registrul Naţional, acum am schimbat anul de referinţă la 2013 şi avem o plată diferită pentru crescătorii de vaci pentru carne şi pentru crescătorii de vaci pentru lapte. Anul trecut era o plată de 500 de lei pentru toată lumea, acum avem o plată de 453 lei pentru fiecare animal, dar în egală măsură cei care produc, au vaci pentru lapte pot să primească un ajutor între 730 şi 1.300 de lei. Unii spun că este prea mare, dar eu vreau să fie suficient de stimulativ acest ajutor pentru a putea creşte producţia. Eu sunt convins că producţia de lapte este foarte mare în România, dar din păcate din experienţa de şapte ani în UE, nu am reuşit să ne îndeplinim cota de lapte. Eu sunt convins că se produce suficient şi se comercializează suficient dar raportările sunt ceva mai mici”, a explicat şeful MADR.
Ajutoarele de tranziţie acordate din bugetul naţional vor scădea treptat până în 2020, iar din acest motiv MADR trebuie să găsească alte soluţii pentru susţinerea sectorului zootehnic, care a fost defavorizat în România în ultimii ani. Agerpres