ANSVSA a rămas, din luna octombrie 2013, fără bani pentru efectuarea acţiunilor obligatorii din Programul Strategic pe 2013 şi avertizează că, în aceste condiţii, România nu va putea exporta sau comercializa intracomunitar animale vii şi produse de origine animală.
România nu va putea garanta lipsa pestei porcine şi nu va putea relua exportul de porc în UE, din 2014
„România nu va putea garanta lipsa pestei porcine şi nu va obţine, în 2014, statutul de ţară oficial liberă de această boală. Noua decizie a Comisiei Europene, care permite comerţul cu carne de porc din toate fermele din România, va rămâne fără efecte pozitive întrucât nu se vor putea garanta cele solicitate“, se arată într-un document intern al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), citat de cotidianul „Adevărul“.
În documentul citat sunt analizate efectele reducerii de fonduri bugetare care erau iniţial alocate pentru finalizarea Programului Strategic 2013 (adoptat prin HG nr. 341/2012).
Risc şi pentru comerţul cu bovine, ovine şi caprine în Europa, Israel, ţările arabe şi China
Astfel, în documentul citat de „Adevărul” se mai arată că, din cauza tăierilor bugetare operate la nivelul ANSVSA, „România nu poate demonstra că realizează supravegherea pasivă a bolilor care afectează comerţul cu animale vii (febră aftoasă, scrapie, pestă porcină etc.)“ şi, în consecinţă, „România nu va putea exporta sau comercializa intracomunitar animale vii şi produse de origine animală“. Mai mult, pentru că s-au tăiat banii necesari inspecţiilor veterinare doveditoare, „România nu va mai primi calificativul de stat cu risc controlat, având ca rezultat interzicerea comerţului cu bovine, ovine şi caprine în Europa, Israel, ţările arabe şi China“.
Jumătate din exploataţiile de bovine din România nu vor mai avea voie să vândă laptele şi bovinele vii
În acelaşi document se mai semnalează o situaţie gravă: „jumătate din exploataţiile de bovine din România îşi pierd statutul de oficial indemne pentru tuberculoză şi nu mai au voie să vândă laptele şi bovinele vii până când nu-l redobândesc. Redobândirea se poate obţine după două teste la interval de minimum patru luni, timp în care aceste exploataţii nu vor putea comercializa lapte şi animale vii”, mai scrie „Adevărul”.
Problemele bugetare ale ANSVSA, discutate în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaţilor
Problema bugetului insuficient şi a efectelor nerealizării acţiunilor obligatorii din Program a fost discutată la începtul lunii octombrie 2013 în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaţilor. La şedinţă au participat şi vicepreşedintele ANSVSA, Marian Pinţur şi Viorel Andronie, preşedintele Colegiul Medicilor Veterinari din România.
Deputaţii din Comisia de Agricultură au cerut o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice şi au propus să fie invitat la o următoare şedinţă a Comisiei şi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.