Reducerea TVA la carne şi la produsele din carne este o soluție firească și civilizată pe care confrații noștri europeni au adoptat-o cu ani în urmă, susţin reprezentanţii sectorului, într-un comunicat de presă, trimis cu ocazia lansării campaniei de reducere a TVA la carne şi preparatele din carne.
Campania este susținută de Federația Națională PRO AGRO împreună cu Asociația Română a Cărnii (ARC), Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), în colaborare cu Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) şi a fost lasată astăzi, 17 aprilie, la sediul PRO AGRO.
România se numără printre țările cu cel mai mare TVA la carne din Europa. Doar în Danemarca TVA este mai mare decât la noi, respectiv 25%. Spre exemplu în Marea Britanie, Irlanda şi Malta, TVA la alimente este de 0%, iar în Franţa 5,5 %. Vecinii noştri din Ungaria şi Bulgaria au TVA de 18%, respectiv 20%. Potrivit statisticilor, în Uniunea Europeană, România se află la coada clasamentului privind veniturile, cu un salariu mediu de 395 de euro, care, prin comparație cu cel din Marea Britanie, spre exemplu, este de 6 ori mai mic.
În același timp, diferența atât de mare între TVA de la noi și TVA de la vecinii noștri europeni slăbește considerabil competitivitatea producătorilor români. Lucrul acesta a fost dovedit la începutul anului, atunci când în Ungaria a fost micșorată cota TVA pentru carnea de porc de la 27% la 5%.
„Așa cum era și normal, marii procesatori din vestul țării au început să cumpere carne de peste graniță, pentru că este mai ieftină. Crescătorii din zonă, care sunt acum amenințați de faliment, așteaptă ca statul să ia măsuri pentru ameliorarea situației”, susţin reprezentanţii sectorului şi iniţiatorii campaniei Taie TVA!.
Potrivit acestora, reducerea TVA pentru carne și produsele din carne este și o bună soluție de luptă împotriva evaziunii fiscale, care în prezent depășește 450 de milioane de euro.
Iată principalele argumente aduse de producători şi comercianţi în demersul lor!
„Ce știe românul că înseamnă TVA de 24% pentru carne și pentru produsele din carne: statul mănâncă un sfert din porția lui.
Ce nu știe românul:
1. Prețurile la carne și la produsele din carne din România sunt printre cele mai mari din Europa.
2. Este „încurajat” să cumpere produse mai ieftine, de proveniență îndoielnică.
3. TVA-ul nu este fix! România are 3 cote de TVA: De 24%, de 9% și de 5%. TVA-ul redus se aplică în domenii precum turismul și editarea de cărți, reviste și manuale. Oare alimentația sănătoasă și echilibrată nu este o prioritate?!
4. Din septembrie 2013, TVA-ul la pâine și celelalte produse de panificație a fost redus de la 24, la 9%. Deci se poate!
Ce știe STATUL că înseamnă TVA-ul de 24% pentru carne și pentru produsele din carne: venituri anuale de 400 de milioane de euro la bugetul statului.
Ce NU știe STATUL:
1. TVA-ul de 24% încurajează și îmbogățește evazioniștii: Statul pierde peste 450 de milioane de euro în fiecare an, din cauza evaziunii fiscale la carne și la produsele din carne.
2. Producătorii cinstiți de carne și de preparate din carne abia mai supraviețuiesc într-un mediu sufocat de importuri masive și producători fantomă care nu au plătit și nu vor plăti niciodată vreo taxă la stat. Cu alte cuvinte – Statul pierde.
3. TVA-ul de 24% forțează România să considere carnea și produsele din carne un lux! Românul cumpără mai puțin și mai rar. În termeni economici: consum redus, fond redus de colectare a TVA-ului. În termeni generali: Statul pierde.
4. TVA-ul de 24% îmbolnăvește România! Un evazionist nu e doar evazionist... ci și pericol public. Nu numai că nu plătește niciun fel de taxe, dar nici nu este supus la niciun fel de control. Produsele sale, importate sau nu, sunt expirate, reambalate și puse în frigiderul românilor. O populație sănătoasă înseamnă și o populație activă. Altfel, Statul NE pierde.
5. TVA-ul redus la carne și la preparatele din carne reduce evaziunea fiscală, descurajează importatorii, încurajează producătorii autohtoni, crește consumul, îmbunătățește starea de sănătate a românilor. Statul CÂȘTIGĂ, CÂȘTIGĂ, CÂȘTIGĂ...”.