Producătorii tradiţionali trebuie să îşi reînnoiască atestatele, până la data de 11 august 2014, conform prevederilor noului ordin privind atestarea produselor tradiţionale, care a intrat în vigoare în data de 11 decembrie 2013.
„Producătorii care nu îşi vor reînnoi atestatele în nouă luni de la intrarea în vigoare a noului ordin privind atestarea produselor tradiţionale vor pierde dreptul de a mai comercializa produsele pe piaţă. Cred că numărul celor înregistrate până în prezent se va reduce drastic pentru că mulţi au cerut atestate, dar nu mai sunt activi. Mă aştept ca noul ordin să facă ordine pe piaţa şi să nu mai găsim produse luate de la supermarketuri şi ştampilate ca produse tradiţionale”, a declarat recent secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.
Ordinul privind atestarea produselor tradiţionale a fost elaborat de MADR împreună cu Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, a fost publicat în data de 11 noiembrie în Monitorul Oficial şi a intrat în vigoare o lună mai târziu, respectiv în 11 decembrie 2013.
România are înregistrate la MADR 4.400 de produse tradiţionale, însă unele dintre acestea nu mai sunt active sau nu corespund conceptului de „produs tradiţional”.
Noile reglementări erau extrem de necesare întrucât în ultimii ani au fost organizate o mulţime de târguri tradiţionale, unde existau suspiciuni că multe dintre produse erau cumpărate din supermarketuri şi după anumite „retuşuri” de ambalare sau etichetare erau ulterior vândute ca produse tradiţionale, dar la preţuri de două ori mai mari.
Ordinul privind atestarea produselor tradiţionale stabileşte condiţiile şi criteriile pentru atestarea acestora şi se va aplica fără a aduce atingere altor prevederi specifice, iar produsele tradiţionale vor fi marcate cu un logo naţional prevăzut în anexele ordinului. sursa: Agerpres