Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) din România, Ioan Fetea a susţine că i se pare o mare ruşine şi o absurditate ca oamenii sărmani să primească „glucoză industrială” în loc de miere românească, în pachetul de ajutoare alimentare.
„Noi am făcut analizele, la Institut, şi a ieşit glucoză industrială şi alte prostii, numai miere, nu. Dar nici nu era de mirare la preţul acela, că nu se putea cumpăra miere, decât glucoză. Dar să aduci glucoză industrială pe post de miere în România, ţară cu vechi tradiţii în apicultură, mi se pare nedrept, chiar jignitor la adresa tuturor apicultorilor şi iresponsabil faţă de oameni”, a spus Fetea.
În urma scandalului recent cu falsa miere de albine din Bulgaria, stopată de la distribuţie, dar care, în unele judeţe, s-a împărţit deja oamenilor, preşedintele ACA România a precizat că era responsabilitatea statului de a preciza în caietul de sarcini obligativitatea de a se face analiza mierii înainte de distribuţie. Iar preţul de achiziţie trebuia să respecte totuşi valoarea produsului, pentru că o miere naturală, de calitate, costă mai mult decât „apa cu zahăr colorat”.
Mierea de calitate impune un preţ mai bun
Fetea afirmă că nu i se pare normal să importăm mierea pentru oamenii nevoiaşi, în condiţiile în care avem în ţară miere de înaltă calitate. „Tot la doi ani, la Congresul Apimondia, luăm medalii. Am luat şi anul acesta o medalie de aur şi una de bronz, pe plan mondial. Avem miere de calitate, dar asta presupune însă şi un preţ mai bun. Din respect faţă de miere. Iar dacă dai la oameni săraci, amărâţi, produse contrafăcute, în loc de un produs natural care să-i ajute, asta înseamnă iresponsabilitate. Cine câştigă când mai dai şi bani pe făcătură, şi, culmea, se şi importă?”, se întreba preşedintele ACA. sursa: Agerpres