Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) face apel către Parlament şi Guvernul României să dispună măsuri urgente de protejare a fermierilor şi procesatorilor de carne, prin reducerea TVA.
APCPR apreciază acţiunile de control organizate de ANPC privind verificarea extinsă a unor importante cantităţi de carne, organe şi subproduse din carne, provenite din comerţ intracomunitar şi destinate vânzării către populaţie, precizează Asociaţia într-un comunicat de presă.
„Aspectele sesizate de mult timp de fermieri şi procesatori privind ignorarea normelor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor, importul fraudulos şi evazionist practicat de mai multe firme pe teritoriul României, au fost evidenţiate cu ocazia controlului. De asemenea, s-a putut constata practic, cum TVA-ul de 24% a devenit un instrument extrem de eficient în crearea unor reţele de evaziune fiscală, care valorifică „la negru” carne şi produse din carne necorespunzatoare, provenite din statele membre UE, unde TVA este foarte mic sau zero. Reţelele evazioniste îşi
permit, prin furtul TVA, să practice preţuri incredibil de mici, atentând la siguranţa alimentară şi îngustând piaţa şi accesul consumatorilor către un produs provenit din surse sigure şi supravegheate permanent pe tot lantul de producţie”, se arată în comunicatul citat.
În acest sens, „solicităm tuturor forţelor politice din Parlament, Guvernului României, să dispună măsuri urgente de protejare a fermierilor şi procesatorilor de carne, concuraţi şi eliminaţi de pe piaţa naţională prin practici ilegale facilitate de diferenţele mari dintre TVA-ul de 24% din România şi TVA foarte scăzut şi chiar zero în aproape toate celelalte state membre UE. Apelul nostru către cei ce conduc destinele ţării este: Tăiaţi TVA–ul la animale vii, carne şi produse din carne!”, spun reprezentanţii APCPR.