Piaţa chineză este interesată de creşterea investiţiilor în agricultura românească şi de importul de ovine din ţara noastră, având în vedere potenţialul existent de 14 milioane capete şi apreciind ca potenţial pentru export un număr de 4-5 milioane capete, a spus ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Daniel Constantin, prezent la Summit-ul de cooperare China-Europa Centrală și de Est.
„Aşa cum a remarcat în intervenţia de ieri, prim – ministrul R.P. Chineze, piaţa chineză este de asemenea interesată de creşterea investiţiilor în agricultura românească şi de importul de ovine din ţara noastră, având în vedere potenţialul existent de 14 milioane capete din care 9 milioane matcă apreciind ca potenţial pentru export un număr de 4-5 milioane capete”, a spus ministrul agriculturii.
Potrivit şefului MADR, cadrul juridic bilateral a fost completat cu semnarea în cursul anului 2013 a Protocolului privind carantina şi cerinţele de sănătate pentru carnea de porc congelată destinată exportului din România în China şi a Protocolului privind cerinţele pentru bovine de reproducţie destinate exportului din România în Republica Populară Chineză, ce constituie suportul pentru comerţul cu produse de origine animală. „Practic, prin activităţile realizate în 2012 şi 2013 s-a deschis comerţul cu aceste produse între România şi China, anterior anului 1989 neexistând condiţii favorabile, iar după acest an nefiind finalizate procedurile necesare schimburilor comerciale”, a mai spus Daniel Constantin, subliniind că „trebuie remarcată producţia de cereale din anul acesta de 7,3 milioane tone grâu, 10,4 milioane tone porumb, orz, orzoaică - 1 milion tone care reprezintă o bună oportunitate pentru disponibilităţi la export având în vedere consumul nostru intern de circa jumătate din producţia obţinută”.
Conform Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, au fost înfiinţate în România (30 iunie 2012, ultimele date disponibile) 10.441 de societăţi chineze şi societăţi mixte româno - chineze, valoarea investiţiilor chineze în România fiind de cca. 410,7 milioane USD, plasând R.P. Chineză pe locul 18 în clasamentul general al ţărilor care au investit în România.