Industria avicolă românească nu şi-a revenit din punct de vedere financiar după scandalul de anul trecut. Crescătorii de păsări solicită reducerea TVA.
„Industria avicolă nu şi-a revenit după scandalul de anul trecut, iar din punct de vedere financiar este în suferinţă. Ne confruntăm la ora actuală cu multe insolvenţe, cu probleme legate de evaziune fiscală, cu concurenţă neloială şi cu o piaţă neagră pe care o estimăm la 40%. Deocamdată suntem în aşteptarea unor măsuri despre care se discută toată ziua, dar care ar salva industria avicolă românească, şi mă refer, în primul rând, la reducerea TVA”, a declarat preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.
Carnea de pasăre este mai ieftină decât ciupercile
Acesta a precizat că la ora actuală carnea de pasăre se vinde „la un preţ de nimic”, fiind chiar mai ieftină decât ciupercile. „Acum carnea de pui este mai ieftină decât ciupercile. Avem pe rafturile magazinelor preţuri de 11 lei/kg, de 10,5 lei/kg şi chiar de 9 lei/kg, cu tot cu TVA, în unele magazine care fac promoţii. Este un preţ de nimic. El pleacă de la poarta fermei la 6,80 lei/kg pe carcasă, care este materia primă pentru industrie. Anul trecut a fost de 7,5 lei/kg, la începutul anului de 7 lei/kg, iar acum este de 6,8 lei/kg. De peste trei ani de zile avem acelaşi preţ la carnea de pasăre. Cred că pentru producători ar fi mulţumitor un preţ de cel puţin 8 lei/kg, la poarta fermei”, a adăugat reprezentantul crescătorilor de păsări, potrivit Agerpres.