Adama
Vinasa Rompak
AGRICOVER

Fermele de sturioni din România riscă falimentul

Publicat: 28 octombrie 2013 - 11:02
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

România s-ar putea confrunta cu falimente ale fermelor de sturioni pentru că aceasta este o afacere care aduce încasări peste 10 ani, iar preţul la care proprietarii speră să vândă kilogramul de caviar sunt mai mari decât pe piaţa internaţională, a declarat Gheorghe Ştefan, preşedintele Patronatului Peştelui din România.

„Fermele care au investit în sturioni trebuie să fie foarte atente pentru că ei cresc un peşte care îţi dă produsul după 10 ani. 10 ani să ai un business în care dai furaje, plăteşti salarii şi toate costurile şi nu ai nimic...De asta toate fermele din Vestul Europei pe care eu le-am văzut erau proprietatea băncilor pentru că toţi proprietarii au dat faliment. Nu au rezistat cei 10 ani să obţină prima producţie şi astfel băncile nu au avut încotro şi s-au ales cu fermele de sturioni”, a spus Gheorghe Ştefan, într-un seminar organizat în cadrul târgului CARNEXPO 2013.

Chinezii vând caviarul cu 150-200 de euro/kg
Potrivit acestuia, în ultimii 6 ani s-au depus mult mai multe proiecte de înfiinţare de ferme de sturioni decât există în toată Europa de Vest. „Aici trag un semnal de alarmă. Eu în ultimii 15 ani am participat la toate târgurile de produse din peşte, şi la Boston în America şi la Bruxelles. Dacă acum 10-15 ani erau doi mari dealeri de caviar, în ultimii 3 ani au apărut cel puţin 10 din care 8 sunt chinezi şi mă uitam pe studiile de fezabilitate ale proiectelor depuse de crescătorii de sturioni pentru înfiinţare de ferme în România. Ei şi-au trecut în planul financiar că vor vinde caviarul la fermă cu 1000 de euro. S-o creadă ei! Chinezii vând la târguri cu 150-200 de euro kg de caviar. E clar că vor fi falimente pe capete. Este foarte necesar ca noi să ne unim, să informăm foarte bine pe fiecare fermier şi fiecare procesator să ştim ce avem de făcut, să nu ne dezvoltăm haotic”, a mai spus Gheorghe Ştefan. sursa: Agerpres

Vizualizat: 3732 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenție APIA vaci lapte de 89 euro/vacă la plată de săptămâna viitoare!

Subvenție APIA vaci lapte de 89 euro/vacă la plată de săptămâna viitoare!

29 noiembrie 2024 - 10:53

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va vira crescătorilor de vaci de lapte, începând de luni, 2 decembrie, diferența pentru sprijinul cuplat, subvenție europeană cu cel mai mare cuantum pe cap animal. Diferența este de 30%, crescătorii au încasat la avans 70% din valoarea acestei subvenții.

Comunicat ACUM! Noi plăți pe cap animal și hectar făcute de APIA!

Comunicat ACUM! Noi plăți pe cap animal și hectar făcute de APIA!

28 noiembrie 2024 - 16:26

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în cadrul Campaniei de plată în avans aferentă anului de cerere 2024, a autorizat la plată suma totală de 1.283.042.988 euro (6.383.586.787 lei).

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

28 noiembrie 2024 - 10:33

Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost aprobată, la 27 noiembrie 2024, de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. Christophe Hansen, propus de Luxemburg, va prelua portofoliul de comisar european pentru agricultură şi alimentaţie.

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

28 noiembrie 2024 - 10:02

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri bugetul Uniunii Europene din 2025, care prevede un sprijin consistent pentru soluţionarea problemelor din domenii precum sănătate, ajutor umanitar, gestionarea frontierelor şi climă. Bugetul total pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, cu 6% mai mare decât cel pentru 2024 (o creştere cu 10 miliarde de euro).

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

28 noiembrie 2024 - 09:52

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că vor fi finanțate 581 de proiecte selectate cu suma totală de 110,4 milioane de euro.

Porcul de la țară, mai scump!

Porcul de la țară, mai scump!

28 noiembrie 2024 - 07:29

Mulți români preferă, în această perioadă, să cumpere porcul de Crăciun din gospodăriile țăranilor. Ce prețuri sunt anul acesta pe kilogramul de porc în viu?

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

28 noiembrie 2024 - 06:51

Fermierii beneficiază anul acesta de o subvenție APIA cu un cuantum de 2.100 de euro/ha dacă au cultivat legume în sere și solarii, tomate, castraveți, ardei, vinete și dacă au bifat această subvenție pe cererea unică depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

27 noiembrie 2024 - 19:45

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca a efectuat miercuri nouă percheziţii în judeţul Mureş, în cadrul unei anchete privind o posibilă fraudă cu subvenţii implicând proiecte de apicultură şi de prelucrare a mierii, finanţate de UE, anunţă un comunicat al instituţiei de la Luxemburg.

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

27 noiembrie 2024 - 18:42

Programul Rabla pentru tractoare, lansat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și așteptat cu nerăbdare de fermieri, a devenit o nouă sursă de dezamăgire pentru aceștia.

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

27 noiembrie 2024 - 07:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) încheie la sfârșitul acestei săptămâni, pe 29 noiembrie, plata avansului pe hectar și pe cap animal la subvențiile aferente acestui an. De săptămâna viitoare, APIA demarează plata finală.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
daniel tabacaru
|
12. 06, 2013. Friday 05:38

Stimate domn Preşedinte al patronatului din Piscicultură, mă văd nevoit să vă solicit clarificarea unor aspecte ce rezultă din declaraţiile dumneavoastră. Unde sunt acele ferme din vest preluate de bănci. Vreau cel puţin două exemple ca să înţelegem cum stă treaba şi nu este doar un accident natural într-o economie de piaţă. Sau este doar părerea dumneavoastră. Chiar crede-ţi că cei care se ocupă de sturioni nu au luat în calcul timpul de maturizare a icrelor. Eu vă întreb chiar ştiţi câte proiecte au fost depuse şi dacă da atunci ne spune-ţi şi câte au fost aprobate. Am vrea şi noi o listă a lor. Aş fi curios să aflu care sunt sursele dumneavoastră de informare. În ceea ce priveşte lipsa de fundamentare a proiectelor aici sunt de acord cu dumneavoastră că mulţi dintre consultanţii care au redactat cererile de finanţare nu au văzut în viaţa lor peşte iar de sturioni nici nu poate fi vorba. Şi o ultimă întrebare dacă îmi permite-ţi... la ce târguri mergeţi dumneavoastră de aţi întâlnit chinezi vânzători de caviar în târg cu 200 Euro. Pute-ţi să îmi spune-ţi un brand sau un nume de producător. În ce fel de ambalaje vindeau ei acest caviar şi mai ales ce fel de caviar era. Nu vă mai stresez dar banderolă CITES aveau sau vindeau de la butoi ?

Stimate domn, caviarul este de prea multe feluri ca să le putem enumera, numai denumirile tradiţionale sunt prea multe ca să facem aici loc de aşa ceva. Pe lângă asta piaţa este plină de caviar ce nu este caviar. Sau de caviar de foarte proastă calitate. Acum nu o să vă acuz pe dumneavoastră ditamai preşedintele că nu ştiţi cum e cu caviarul. Este caviar şi cu 30 Euro kg îl găsim la Metro, MegaImage şi este de Capelin. Un peşte firav a cărui icre se vopsesc cu tanin.

Vă invit când mai merge-ţi la Londra, Paris sau în orice capitală a lumii chiar în aeroport este câte un magazin de caviar şi alte specialităţi unde astăzi preţul la 30 grame de caviar este minim 50 euro la caviar de Baeri din Franţa crescut cu hrană artificială de păstrăv. În schimb nu am cum să nu vă informez că avem şi 215 Euro la cutia de 30 grame la caviarul de Nisetru şi 180 Euro la cel de Păstrugă. Cel de Morun Beluga a dispărut din fericire din galantare. De unde vine acest caviar legal... din ferme că de pescuit nu are voie decât Iranul care anul ăsta în ultimul trimestu a realizat doar 186 kg de caviar sălbatic, vândut integral la licitaţie către Petrosian. De ce este atât de scump caviarul la vânzătorul final... deoarece cantităţile sunt mici aproape către zero.

Dacă cineva din România şi-a imaginat acest preţ de 1000 euro/kg este ori naiv ori are el o combinaţie cu piaţa neagră de lux, sau consultantul a scos din "mouse" pretul ca sa dea bine in excel cu suma ceruta ca finantare. Preţul corect şi ştiu ce zic este de 400 - 600 euro atunci când vinzi către Caviar House & Prunier, Petrosian, Kaviaris şi nu te-ai ostenit să faci barem nişte analize de calitatea apei darămite un sistem de creştere organică. Aş putea să vă mai dau încă 203 exemple deoarece atâţia comercianţi sunt în lume astăzi autorizaţi de CITES. Crede-ţi că vreun chinez va vinde legal în SUA, Europa vreun gram de caviar. De reglamentarile FDA aţi auzit, de cele 196 de "interdicitii la export şi sancţiuni emise Chinei" în ultimul an la domeniul acvacultură ? De reglementările ECOLabel ale Uniunii Europene ce intră în vigoare din anul acesta care vine aţi luat notă ? Dar de Codex Alimentareus ca să nu vă mai înşir aici vorbe mari. Europa produce astăzi 32 tone de caviar legal iar în 2017 va produce doar 39 de tone. Cererea de caviar veritabil este de 400 de tone.
Şi inceste condiţii când cererea este de zece ori mai mare că oferta, dumneavoastră atrageţi atenţia că urmează falimentul caviarului. Vă spun eu că urmează falimentul fermelor cumetrilor politici deoarece terminarea finanţării înseamnă terminarea oricărei discuţii.
Pe de altă parte chiar nu înţelege-ţi că ţări ca si China, Laos, Cambogia nu au nici o şansă să facă afaceri în afara Asiei adică la ei acasă cu caviar obţinut cu hormoni şi cu hibernări la 30 de grade. Vă rog domnule preşedinte, caviarul a fost, este şi va fi un lucru faţă de care atunci când vorbeşti trebuie să ai pălăria în mână nu pe cap. Sunte-ți dintre cei care au muncit să facă ferma lor și intelege-ți câtă trudă e să duci la bun sfârșit un asemenea demers. China are cea mai mare poluare din lume în apele sale, de peste 5000 de ori nivelul depăşit la pesticide şi metale grele. Vietnamul are anul trecut 196 de cazuri de holeră şi este ţara unde 99% din closete se află în natură. Cambogia are temperaturi medii de 30 de grade tot anul şi noi discutăm de specii care hibernează iarna la 2 - 4 grade.

În rest dacă cineva îşi imaginează că va deschide în hala Obor un magazin de caviar sau că va vinde el la Paris, Londra, Boston pe tarabă in piaață, înseamnă că este prost şi sincer dacă dă faliment chiar nu este un păcat, ci o binefacere.

Încurajaţi producţia de caviar de calitate domnule președinte, deoarece ţara asta nu are prea multe lucruri sfinte cum sunt sturionii sau mai bine spune-ţi adevărul. Banii pentru proiectele de acvacultură au fost daţi pe cumetrii politice şi când au terminat finanţarea au terminat şi sturionii. Din cauza asta am pierdut ca ţară de curând un miliard de euro, că licitaţiile au fost măsluite. De ce avem cu minus proiecte de acvacultură şi statul român trebuie să recupereze banii din acele proiecte. De ce vom suporta tot noi contribuabili ce au furat alţii. De ce suntem ţară care consumă 3,5 kg/peşte pe an pe cap de locuitor cand bine stiți africa consuma 18 kg. De ce ne-a scăzut producţia piscicolă de 11 ori în 5 ani. De ce rata de sustenabilitate la proiectele finanţate cu fonduri europene este de 3 % doar. De ce în strategia pe următorii 30 de ani propusă de preşedintele Băsescu în domeniul alimentar şi agroalimentar şi pe care o găsim pe siteul www.presidency.ro nu ați introdus nici un cuvânt din 230 de pagini scrise despre acvacultură sau piscicultură.

Sau dacă nu aţi fost invitat la elaborarea unui asemenea document de ce nu aţi trimis o scrisoare deschisă că doar calitate de preşedinte aveţi..!

Un crescător cu profit de sturioni... ca să crape lumea de ciudă şi care nu a luat vreun ban de la nimeni !

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Aşa o fi?

Aşa o fi?
Dacă soţul este gelos, înseamnă că te iubeşte Detalii