Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor demarează o serie de controale în laboratoarele particulare care emit buletine de analiză cu privire la calitatea produselor din carne, a declarat miercuri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Ministrul a precizat că i-a solicitat preşedintelui ANSVSA să înăsprească legislaţia în domeniu, în contextul scandalului legat de carnea contaminată cu salmonela. „Am avut o discuţie şi cu preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, ieri. Începând de astăzi sunt foarte multe controale pe care le derulează ANSVSA cu privire nu doar la calitatea produselor, la anumite analize, dar şi cu privire la activitatea anumitor laboratoare particulare, unde se realizează acel proces de autocontrol. Deci practic orice produs din România, pentru a fi comercializat, trebuie să fie însoţit de un buletin de analize care să certifice calitatea şi siguranţa. Multe dintre acestea se realizează în anumite laboratoare particulare. Ele sunt acreditate în conformitate cu legislaţia naţională, dar cred că trebuie să modificăm legislaţia şi să întărim controalele la aceste laboratoare private în perioada imediat următoare, începând chiar de astăzi”, a subliniat Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Cu privire la pierderile suferite de producătorii de carne din România, în urma scandalului din industria avicolă, şeful MADR a spus că pagubele sunt estimate la „zeci de milioane de euro”. „Din acest motiv fac acest apel să nu exagerăm cu generalizarea acestui subiect. Sunt cazuri izolate. Am speranţa că veterinarii îşi fac datoria aşa cum trebuie. Acolo unde au existat anumite situaţii, ele vor fi sancţionate cu prioritate”, a spus Constantin.
În legătură cu carnea retrasă din magazine, el a afirmat că este o „măsură de precauţie”. Pe de altă parte, Constantin a menţionat că, dacă produsele au ajuns pe raft contaminate, aceste cazuri trebuie sancţionate „în consecinţă”. În ceea ce priveşte Avicola Călăraşi, el a spus că situaţia este „destul de dificilă”, că „sunt 1,7 milioane de capete, care astăzi nu mai pot fi sacrificate” şi că „acolo va trebui să se ia o decizie în perioada următoare”. sursa: Agerpres