Prezent la ferma fraților Cățean din satul Rotbav, județul Brașov, comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloș a declarat că efectele mandatului său actual se vor vedea pentru România abia după 4-5 ani, după ce vor fi implementate măsurile disponibile în noua reformă a Politicii Agricole Comune (PAC).
Potrivit comisarului european, schimbările pe care noua PAC le va avea pentru România implică „posibilitatea României să-și adapteze, să-și restructureze agricultura într-un context european, dar ținând cont de realitățile locale. N-o să mai vorbim de ceea ce impune Bruxelles-ul sau ceea ce impune Comisia Europeană, ci de în felul în care folosim în mod eficient instrumentul financiar la nivel european și această bază legislativă europeană pentru a ne rezolva problemele pe care le avem de rezolvat acasă”.
„Atâta timp cât produci și vinzi la negru nu poți evolua”
Printre problemele identificate de Dacian Cioloş în ceea ce priveşte agricultura din România se numără organizarea producătorilor, a pieţei, punerea în valoare a produselor româneşti şi fiscalitatea ridicată: „Este mult de lucru pe restructurarea agriculturii, pe crearea cadrului instituțional, economic, financiar, fiscal, social pentru orientarea spre ferme familiale de piață, pentru organizarea producătorilor agricoli, pentru organizarea pieței, pentru punerea în valoare la nivel calitativ a produselor agroalimentare românești. Aici mai este foarte mult de lucru. Dacă la nivel european avem mai mult de 1.000 de produse cu indicație geografică sau de origine, în România avem abia unul. Polonia are deja câteva zeci de astfel de produse ca să ne comparăm cu o țară care este comparabilă. Și în măsura în care viitorul sectorului agro-alimentar european stă în produse de calitate, aici există un potențial încă mare în România care va trebui valorificat. Dar dincolo de aceste aspecte legate de PAC, cred că este nevoie să se facă curățenie și transparență pe piață. Vedem câte probleme crează evaziunea nu numai pentru bugetul statului, dar și pentru restructurarea agriculturii pentru că atâta timp cât produci și vinzi la negru nu o să poți evolua în agricultura europeană. Deci sunt câteva obstacole care trebuie depășite și văd că autoritățile au început să ia taurul de coarne”, a declarat Dacian Cioloş.