Asociaţia Română a Cărnii a reacţionat cu surprindere şi cu indignare faţă de concluziile evaluării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care pretinde că preparatele din carne ar fi cancerigene, iar carnea roşie, „probabil” cancerigenă.
ARC: OMS loveşte într-o industrie de zeci de mii de locuri de muncă
Astfel de studii sunt aruncate pe piaţă fără nici un discernământ şi fără nici o rigoare ştiinţifică, acuză ARC. Vehicularea unor asemenea informaţii alarmiste induce confuzie într-o piaţă alimentară afectată de concurenţa neloială pe care o fac evazioniştii fiscali şi pune în pericol securitatea alimentară a românilor şi industria alimentară a României, care dă zeci de mii de locuri de muncă şi care, împreună cu agricultura şi zootehnia, contribuie cu peste 11% la PIB-ul României, susţin reprezentanţii industriei cărnii.
Aceştia admit că este nociv pentru sănătate să consumi preparate din carne de slabă calitate, cu aditivi neautorizaţi, nerespectând normele de siguranţă alimentară, depozitate impropriu etc.. Ba mai mult, ARC susţine că s-a implicat activ pentru a scoate din piaţă asemenea produse, inclusiv prin susţinerea reducerii TVA la carne şi preparate din carne.
Potrivit ARC, Centrul de Legătură pentru Industria de Procesare a Cărnii din UE consideră, de asemenea, inoportun să se atribuie unui singur factor un risc crescut de cancer. Aceştia consideră că nici un grup specific de alimente care defineşte riscurile asociate cu sănătatea nu poate fi luat în consideraţie singular, ci dieta ca întreg, împreună cu alţi factori, iar o dietă sănătoasă include consumul moderat de produse din carne, potrivit recomandărilor experţilor în sănătate.