Brânza telemea de Ibăneşti şi Novacul afumat din Ţara Bârsei ar putea fi următoarele produse tradiţionale din România atestate de Uniunea Europeană, în prezent ţara noastră având înregistrat numai magiunul de prune de Topoloveni ca produs cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP).
Dosarele au fost transmise de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale la Bruxelles la sfârşitul săptămânii trecute.
„La ora actuală avem un singur produs atestat la nivel de Uniunea Europeană, Magiunul de prune de Topoloveni. Vineri am transmis către Uniunea Europeană încă două dosare care au stat în opoziţie pe site-ul Ministerului Agriculturii, Brânza-telemea de Ibăneşti şi Novac afumat din Ţara Bârsei. La organismul de certificare mai există un dosar, Cârnaţii de Pleşcoi, care urmează procedura”, a declarat marţi, la Alba Iulia, Viorel Morărescu, de la Direcţia Generală de Industrie Alimentară.
Italia are 299 de produse înregistrate la nivel european ca denumiri de origine protejată, indicaţii geografice protejate sau specialităţi tradiţionale garantate, fiind urmată de Franţa cu 253 de produse şi Germania cu 206 produse, a menţionat reprezentantul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Viorel Morărescu a participat, marţi, la Alba Iulia la o şedinţă a Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale din România, prilej cu care au fost prezentate prevederile noului ordin privind atestarea produselor tradiţionale, publicat în 11 noiembrie în Monitorul Oficial şi care va intra în vigoare în 11 decembrie.
Prin Ordinul 690, în România au fost înregistrate până la această dată 4.402 produse tradiţionale, din care produse din carne - 1.541, produse din lapte - 1.535, produse de panificaţie şi patiserie - 750, băuturi - 285, legume-fructe (dulceţuri, gemuri) - 193 şi produse din peşte - 11. sursa: Agerpres