Producţia anuală de cereale a Uniunii Europene ar putea ajunge la 320 milioane de tone în următorii zece ani, potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene cu privire la piaţa agricolă intracomunitară.
Raportul prezintă perspectivele pe termen mediu pentru marile pieţele de mărfuri agricole din UE la orizontul anului 2025, pe baza unui set de ipoteze macroeconomice. Previziunile se bazează pe o continuare a politicilor agricole şi comerciale actuale, condiţii agronomice şi climatice normale, fără a lua în calcul o eventuală perturbare a pieţei.
Astfel, analiştii europeni vorbesc despre o creştere a cantităţii de cereale recoltate, determinată de cererea tot mai mare pentru hrană şi perspectivele tot mai bune pentru export, în special pentru grâu şi orz. Această creştere este însă temperată de reducerea graduală a suprafeţelor arabile, precum şi de o îmbunătăţire a randamentelor mai scăzută în comparaţie cu alte regiuni ale lumii.
Pe de altă parte, nivelul actual scăzut al stocurilor de porumb se presupune că va creşte în următoarea perioadă, în timp ce stocurile de grâu şi orz se vor situa în mod semnificativ peste anul de referinţă 2012, dar sub nivelurile istorice. În schimb, preţurile vor recupera uşor spre sfârşitul decadei, când tona de grâu ar urma să fie cotată la 190 euro. Un eventual deficit de producţie în ţările mari producătoare ar putea influenţa evoluţia preţurilor în următorii zece ani.
În ceea ce priveşte culturile oleaginoase, evoluţia depinde foarte mult de expansiunea sectorului zootehnic, iar în acest caz raportul Comisiei Europene vorbeşte de o posibilă creştere a importurilor de soia furajeră, în timp ce producţia comunitară de rapiţă şi floarea-soarelui este de aşteptat să se stabilizeze la 28 milioane de tone până în 2025.
Cota uleiurilor vegetale din complexul de biocombustibili este proiectată să scadă în favoarea uleiurilor alimentare uzate şi a celor reziduale. Dar în acelaşi timp se aşteaptă o scădere marginală a cererii pentru uleiul de consum alimentar, astfel încât peste zece ani necesarul de uleiuri vegetale va fi de 22 milioane tone.