2 milioane de euro a costat construirea bursei de cereale din Corabia, singura de acest fel din țara noastră. Ar fi trebuit să fie inaugurată în noiembrie, anul trecut. Nu e funcțională nici acum. Zilele acestea, reprezentanții Bursei de Mărfuri din București fac simulări de tranzacții la Corabia.
Construirea bursei a început în urmă cu doi ani, dar inaugurarea s-a lăsat așteptată. Anul trecut, în prima şedinţă a Adunării Generale a Acţionarilor societății Bursa de Cereale, firma care va administra bursa, a fost numit și un director general. Asociaţii firmei sunt chiar instituţiile care au avut ideea înființării unei burse, unde fermierii ar putea face tranzacții: Consiliul Judeţean Olt, 25 % din acţiuni, Primăria Corabia, 25%, şi, respectiv, Bursa Română de Mărfuri (BRM), cu 50% din acţiuni. Planul este ca bursa de la Corabia să fie axată pe tranzacţionarea produselor şi materiilor prime agricole. Deocamdată, aici se fac doar simulări de tranzacții.
Bursa Română de Mărfuri a trimis o parte din personalul terminalului de cereale pentru testarea sistemului informatic și pentru simulări tranzacționale. Dar partea efectivă de tranzacționare nu este funcțională, spune Dana Lungu, șef serviciu Fonduri Europene CJ Olt. Funcționarii Consiliului Județean Olt cred că nu se pot face tranzacții pentru că fermierii nu sunt asociați ca să-și vândă producțiile pe bursă și ar fi încheiat deja contracte cu depozitarii. Așa că, anul ăsta, degeaba ar fi inaugurată singura bursă de cereale de la noi.
Bursa de la Corabia a fost construită din fonduri europene, din bani de la bugetul statului și de la Consiliul Județean Olt.