VOCEA FERMIERULUI! Asociația Profesională a Ciobanilor (APC) din România a transmis un comunicat către AGROINFO prin care-i avertizează pe toți crescătorii de ovine să fie foarte atenți când cumpără miori, berbeci folosiți prima oară anul acesta pentru montă. Miorii trebuie să aibă buletin de analiză medicală care confirmă că au fost testați pentru rezistența la scrapie și că li s-a făcut paternitatea, anunță APC.
Dragi ciobănași, nu cumpărați miori care nu au buletin de analiză! De anul acesta, este obligatorie genotiparea pentru toți miorii folosiți pentru reproducție și testele de paternitate pentru berbecii care au certificate de origine, teste prin care le sunt cunoscuți părinții, bunicii. Dacă o să cumpărați miori care nu au făcută genotiparea, rezistența la screpie, când o să cereți adeverință de la oficiile județene pentru zootehnie, ca să-i declarați la APIA pentru subvenții, o să vi se solicite confirmarea că sunt rezistenți la screpie, că au genotiparea făcută, și că li se știe paternitatea.
Sunt mulți care vor, în perioada asta, să-și vândă rapid berbecii, miorii, fără să le facă teste pentru rezistența la screpie și paternitatea, chiar o să vi ofere la un preț mai mic numai să-i vândă. O să dați banii pe miori pentru montă și nu o să aveți ce face cu ei pentru că e obligatoriu începând din acest an, conform Ordinului Ministerului Agriculturii și al Agenției Naționale pentru Zootehnie, ca toți berbecii folosiți la montă să fie genotipați. Niciun certificat de origine pentru berbeci nu se mai eliberează fără testele pentru rezistența la screpie și teste de paternitate.
Vineri, 10 iulie 2020, Guvernul României a aprobat o hotărâre prin care testele pentru rezistența la screpie, genotiparea, să fie gratuite și să se efectueze prin laboratorul Agenției Naționale pentru Zootehnie.
După prea mulți ani în care s-au urmărit doar subvențiile ce pot fi încasate de la agenția de plăți și nu genetica, este timpul să se facă genetică adevărată în fermele de ovine din România. Asociația Profesională a Ciobanilor din România susține toate demersurile autorităților din domeniu pentru respectarea legislației naționale, elaborată în acord cu Regulamentul UE 1.012/2018, pentru testarea ovinelor în ce privește rezistența la screpie și demonstrarea cu acte autentice a paternității reproducătorilor.
Testarea berbecilor pentru rezistența la screpie este numai în avantajul nostru, al crescătorilor de ovine. Noi, cei mulți, trebuie să ne gândim că, odată cu eradicarea screpiei, boală fără leac pentru oi, avem deschise mai multe piețe de desfacere. Turcia nu o să mai refuze marfa noastră, așa cum se întâmplă acum. Pe lângă deschiderea pieței în Turcia, sunt mari șanse să ne vindem mieii în Qatar direct la cumpărător. Atenție! Contractele le vom face direct cu cumpărătorii, fără să mai fie nevoie de samsari, de intermediari care urmăresc să ne scadă prețul pe kilogramul de miel în viu. Odată ce ne vindem marfa la un preț corect, de exemplu 14 lei - 15 lei pe kilogramul de miel în viu, noi nu o să mai depindem de subvenții. Oierii din tată-n fiu știu că așa am crescut, din munca noastră. Bunicii și părinții noștri nu au avut subvenții, au muncit din greu și au vândut mieii, brânza la preț corect. Dacă noi ne vindem marfa la prețul pe care-l merită, fermele noastre se pot și dezvolta nu doar să supraviețuiască.
Dacă a venit vorba de ajutoarele de stat, trebuie să facem niște precizări clare ca să înțeleagă toți oierii. În ultimul timp, unii au încercat să-i manipuleze pe crescătorii de ovine prin interpretarea incorectă a acordării subvenției de 10 lei pe cap de ovină până la limita de 500 de capete de ovine. Această subvenție nu este ajutor de criză! Sunt banii pe care noi, ciobanii, ar fi trebuit să-i încasăm pentru ajutorul de minimis la lână. Știm cu toții că anul acesta a fost anulat Programul Lâna pentru că nu făcea altceva decât să îngrașe buzunarele unor samsari, iar noi, oierii, am ajuns să-i plătim pe acești samsari ca să ne ia lâna oilor. De anul acesta, bugetul pentru ajutorul de minimis la lână va fi împărțit sub forma unei subvenții pe cap de oaie. Subvenția va fi în jur de 10 lei pe cap de oaie. Ajutorul de criză este cu totul altceva, există un alt fond pentru ajutorul de criză și nu are nicio legătură cu subvenția pe cap de oaie care înlocuiește ajutorul de minimis la lână!
Lucrurile în oierit au început să se miște și-n favoarea noastră, a celor mulți, a venit ceasul să se împartă corect banii, ajutoarele care sunt pentru oierit și nu mai este cale de întors.
Asociația Profesională a Ciobanilor,
Vicepreședinte Ionică Sterp