Agricover Credit IFN lansează un produs unic de creditare, ce permite corelarea dobânzii cu prețul cerealelor de la bursa de mărfuri din Paris (Matif), un punct de referință pentru comerțul cu cereale.
Potrivit unui comunicat al companiei, creditul Corelat cu Matif este o soluție de finanțare adresată fermierilor mari, pentru finanțarea capitalului de lucru de minimum 1 milion de lei. Dobânda este indexată lunar, în funcție de cotația Matif afișată în ultima zi a lunii anterioare și se încadrează între 2,90% pentru cotația Matif mai mică de 155 euro/tonă și 8,90% pentru cotația Matif mai mare de 225 de euro/tonă. „Fermierii au dileme în alegerea momentului potrivit pentru valorificarea recoltei, dată fiind variația prețului produselor agricole pe bursele internaționale. Totodată, perioadele de recoltare coincid cu scadențele de plată ale inputurilor utilizate, de cele mai multe ori fermierii fiind presați să vândă stocurile de cereale pentru a achita aceste scadențe. Preocuparea noastră este să dezvoltăm soluții de finanțare inovatoare pentru a reduce nesiguranța fermierilor. Prin urmare, am conceput un produs care, practic, oferă fermierului opțiuni. Astfel, el poate obține un credit bazat pe stocul de cereale, cu care să achite sumele scadente, ceea ce îi va permite să aleagă momentul și prețul optim de vânzare a recoltei”, spune Robert Rekkers, Director General al Agricover Credit IFN.
Anul trecut, numeroși fermieri mari s-au confruntat cu problema scăderii prețului la grâu ale cărui valori erau estimate în iulie 2013 a fi cele mai mici din ultimii trei ani. Cotația Matif de început a recoltei din 2013 a fost de 193 euro/tonă și a crescut până la 209 euro/tonă în decembrie 2013, fiind urmată de o ușoară scădere în primele 2 luni ale acestui an. În aprilie 2014 a atins cel mai mare preț, de 212 euro/tonă, urmat din nou de o scădere, ajungând în iunie la prețul de 188 euro/ tonă. Acest tip de fluctuații – care pot varia de la 2-3% până la 8-10%, afectează calculele economice ale fermierilor și constituie unul dintre principalele elemente de îngrijorare. „Soluția de finanțare pe care o propunem are un mecanism de ajustare a costului dobânzii prin care, urmărind tendința prețului Matif al grâului pe toată durata valabilității creditului, ne angajăm într-un parteneriat în care împărțim riscul alături de fermieri”, a declarat Robert Rekkers.
Produsul se adresează fermierilor performanți care exploatează suprafețe mari, cota de piață actuală a Agricover Credit IFN, în acest segment de clienți, fiind de 35%. Creditul Corelat cu Matif este o inovație pentru piața din România și poate reprezenta un model pentru astfel de produse în viitor. „Știm că acest tip de creditare poate fi considerat un produs de nișă, dar segmentarea în profunzime ne permite să fim cel mai aproape de necesitățile fermierilor. Intenționăm să continuăm dezvoltarea de produse inovatoare, atent aliniate la nevoile fermierilor”, a adăugat Robert Rekkers.