BRUXELLES FACE VERIFICĂRI ÎN ROMÂNIA! Țara noastră pare să nu mai scape de pesta porcină africană. Virusul PPA s-a instalat bine și se răspândește cu iuțeală de fulger. Ultimele imagini primite de noi, la redacție, cu ajutorul unui are fermier, sunt terifiante. Leșuri de porci grămadă, leșuri înșirate pe asfalt, porci răpuși de ciuma africană. Comisia Europeană a anunțat verificări în România, la mijlocul acestei luni, pentru a vedea cum se respectă măsurile luate în cazul pandemiei de pestă.
Direcția de Sănătate și Siguranță Alimentară, DG Sante, din cadrul Comisiei Europene, Bruxelles, a anunțat un audit în România privind punerea în aplicare a controalelor de sănătate animală în legătură cu pesta porcină africană. Auditul se va desfășura între 17 octombrie și 24 octombrie 2018, informează DG Sante, Comisia Europeană.
DG Sante este un departament al Comisiei Europene care răspunde de politica Uniunii Europene în domeniul sănătății și al siguranței alimentare, precum și de monitorizarea punerii în aplicare a reglementărilor aferente.
Molima s-a extins cu iuțeală de fulger în România. În acest moment, potrivit informațiilor oficiale furnizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) avem în țară 980 de focare active de pestă africană (15 sunt în exploatații comerciale), în 240 de localități din 13 județe. Au fost identificate 80 de cazuri la mistreți. În total, au fost uciși 343.662 de porci afectaţi de boală. Peste 20.000 de porci sunt uciși în fiecare săptămână.
Săptămâna trecută, la Tichilești, Brăila, la o mare exploatație comercială, autoritățile sanitare veterinare au sacrificat peste 40.000 de porci. Aproape 2.000 de porci, de la aceeași fermă, au fost răpuși de pesta porcină africană. Imaginile măcelului de la Brăila sunt terifiante. Din detalii fotografice, puteți observa semnele care indică prezența virusului ucigaș. Analizele ANSVSA arată că porcii găsiți morți erau într-un stadiu avansat al bolii. Fotografiile surprinse în interiorul fermei, în timpul masacrului, au ajuns la noi cu ajutorul unui mare fermier din România.