Guvernul va subvenţiona integral cotizaţiile pe care trebuie să le plătească organizaţiile profesionale care reprezintă producătorii agricoli români în Uniunea Europeană. Pentru 2015, sunt alocaţi peste 550.000 lei doar pentru servicii lingvistice.
Guvernul va plăti integral cotizaţiile pe care trebuie să le plătească organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar constituite la nivel național pentru reprezentarea acestora în organizațiile de profil din cadrul Uniunii Europene și/sau la organizațiile stabilite ca făcând parte din grupurile de dialog civil ale Comisiei Europene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, prevede un proiect de HG, elaborat de Ministerul Agriculturii şi aflat în dezbatere publică pe site-ul MADR începând din 21 septembrie 2015.
MADR va da maxim 3,15 milioane lei pe an pentru servicii lingvistice
Sprijinul va fi acordat prin bugetul MADR, din sumele prevăzute pentru „Subvenţii” - „ Sprijinirea producătorilor agricoli”. Proiectul prevede că pentru serviciile lingvistice MADR va deconta maxim 30% din valoarea cotizațiilor plătite de organizaţiile fermierilor, iar valoarea totală anuală a sumei pentru plata cotizaţiilor şi serviciilor lingvistice este de maxim 3,15 milioane lei.
Pentru trimestrul IV al anului 2015, suma alocată pentru plata cotizaţiilor şi serviciilor lingvistice este de maximum 550.707 lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate MADR pe 2015, mai prevede proiectul.
Potrivit proiectului, pot primi bani din partea statului român organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar, care îndeplinesc următoarele condiții cumulative de eligibilitate:
a) sunt reprezentate în organizaţiile de profil din cadrul Uniunii Europene şi/sau organizaţii stabilite ca făcând parte din grupurile de dialog civil ale Comisiei Europene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.
b) sunt constituite la nivel naţional.
Organizaţiile care vor să primească acest sprijin trebuie să depună la MADR o solicitare pentru acord prealabil privind plata anuală a cotizației, respectiv a serviciilor lingvistice, după caz, însoţită de o serie de documente justificative. Solicitarea şi documentele vor fi analizate de o Comisie constituită la nivelul MADR. Componenţa Comisiei va fi aprobată prin Ordin al ministrului Agriculturii, în 15 zile calendaristice de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
Lista organizaţiilor profesionale care vor primi bani pentru reprezentarea în UE va fi afişată pe site-ul oficial al MADR. Până la 15 februarie a fiecărui an, organizaţiile care primesc acest sprijin vor trebui să depună la MADR un raport ce va conține informații cu caracter public, privind organizatorul acțiunii, data și locul desfășurării, participanții, agenda acțiunii, programul de desfășurare, descrierea activităților, contribuția delegației organizaţiei profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar participante, concluziile acțiunii, documente care dovedesc participarea la acțiune.
Cine reprezintă fermierii români în UE?
Fermierii români sunt reprezentaţi în UE de cele două mari organizaţii Federaţia Pro Agro şi LAPAR. Pro Agro este membră Copa-Cogeca, iar LAPAR face parte din ELO (European Landowners Organization).
Pentru Pro Agro însă, tocmai neplata cotizaţiei, estimată undeva la peste 400.000 de euro, prea mulţi pentru posibilităţile de plată ale propriilor membri, a fost motivul pentru care organizaţia a fost suspendată la începutul anului 2015 din Copa-Cogeca.
„A avut termen de plată, au fost reeşalonate plăţile şi-n final Pro Agro a fost dată afară. Oricum, singura organizaţie serioasă şi cu reprezentativitate în Europa este ELO (European Landowners Organization). Este organizaţia latifundiarilor europeni. LAPAR face parte din ELO. Iar cotizaţia pe care o plătim noi este de vreo 12 ori mai mică decât cotizaţia de la Copa Cogeca, care este un monstru constituit din cooperative. Bani mulţi şi efect zero”, spunea, în martie 2015, Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, care anunţa că Pro Agro a fost dată afară din Copa-Cogeca.