CULTURA CARE-ȚI ADUCE BANI. Agricultorii români ar trebui să se orienteze spre soia certificată românească dacă vor să aibă șansa, în anii următori, de a se califica pentru sprijinul cuplat vegetal. Cultura de soia a fost joi, 11 august 2016, în centrul atenției la un eveniment organizat de asociația Donau Soja, în Fetești. Vezi cu cine se războiește genetica românească!
Pentru al treilea an consecutiv, Agrichim Feteşti a pus la dispoziţia asociaţiei Donau Soja o parcelă de 2 ha pentru testarea soiurilor de soia de la diferiţi producători, precum şi pentru determinarea celor mai bune reţete de fertilizare şi de erbicidare, pentru determinarea celor mai potrivite densităţi sau epoci de semănat. Genetica românească a fost pusă faţă în faţă cu cea din Bulgaria, Cehia, Franţa sau Germania. Au fost prezente „vedetele” autohtone de la INCDA Fundulea şi de la SCDA Turda, dar şi soiuri ale Euralis, Saaten Union, Probstdorfer.
Au participat peste 100 de fermieri şi au fost înfiinţate 42 de parcele de soia în întreaga platformă. S-au testat epocile de semănat (17 aprilie, 28 aprilie şi 10 mai), densităţi de 50 de boabe germinabile/mp, de 60 b.g./mp şi 70 b.g./mp, precum şi distanţe între rânduri de 37,5 cm, de 50 cm şi 62,5 cm, dar şi tratamente cu insecticide şi fertilizanţi. Pentru toate testele a fost observată capacitatea de ramificaţie, indicator care aduce informaţii despre potenţialul de producţie.
Pe noi ne interesează să valorificăm schema de semănat şi densităţile pentru a valorifica potenţialul soiului şi puterea de ramificaţie, numărul de păstăi pe plantă. Acest lucru se poate realiza numai din schemele de semănat şi densităţi. Acolo unde sunt densităţi mai mici s-a observat un grad de ramificaţie mai mare, spune Viorel Nica, administrator Agrichim Feteşti.
Dragoș Dima, Donau Soja
Dealtfel, importanţa Agrichim pentru înfiinţarea platformelor Donau Soja vine din cel puţin două motive. Pe de o parte, „de la an la an am beneficiat de observaţii practice în ceea ce priveşte fenologia cultivări soiei şi comportamentul unor soiuri de provenienţă autohtonă şi străină”, spune Dragoș Dima, reprezentant Donau Soja în România, Bulgaria şi Republica Moldova. Pe de altă parte, rezultatele sunt obţinute în condiţiile unei culturi irigate. Se foloseşte pentru irigaţii sistemul cu pivoţi, cel cu tamburi, dar şi metoda clasică de irigat prin conducte de aluminiu.
Ca noutate în tehnologia de semănat a culturii de soia, la Agrichim am procurat semănătoarea de precizie, tehnologia de semănat este de 70 cu 50. Vrem ca din anul viitor să mergem pe 70 cu 60, având în vedere că o parte din soiurile pe care noi le avem în platformă au puternică calitate de ramificaţie, a spus Viorel Nica, administrator al Agrichim.
Despre cel mai performant soi, precum şi despre cultura dublă de soia vom scrie pe larg în Revista Ferma.