Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură franceză în România (CCIFER) a organizat, la sfârşitul lunii noiembrie, o dezbatere cu tema „Acoperirea şi gestionarea riscurilor financiare şi comerciale în agricultură”, la care au fost invitaţi să participe fermieri, reprezentanţi ai băncilor şi societăţilor de asigurare, precum şi firme furnizoare de inputuri pentru agricultură.
Punctul de plecare al discuţiilor a fost lansat de întrebarea cine finanţează de fapt agricultura românească: băncile sau companiile de inputuri? Rolul de finanţator al economiei revine, în cele mai multe cazuri, băncilor. Nu însă şi în ceea ce priveşte sectorul agricol, deşi există potenţial ridicat. Pe de o parte, pe termen lung este de aşteptat ca preţul produselor agricole şi al celor alimentare să crească datorită unei cereri în creştere, dar şi a presiunii tot mai mari pe care zona de biocarburant o pune asupra extinderii urbane, a explicat Dan Petre, coordonator comercial pentru piaţa agricolă în cadrul BRD.
De asemenea, „ne aşteptăm ca în perioada 2014-2020, prin Politica Agricolă Comună să existe noi oportunităţi de atragere de noi fonduri europene şi de creştere a subvenţiilor pe care fermierii le pot accesa”, a explicat reprezentantul BRD.
Dacă ar fi mai agresive pe sectorul agricol, băncile ar avea de câştigat, având în vedere că fermierii sunt buni platnici. „Din punct de vedere al seriozităţii în rambursarea creditelor asumate, fermierii sunt cei mai serioşi. Avem un grad de default sub 3 la sută din acest sector”, a declarat Dan Petre.
Creditul furnizor a scos agricultura din degringolada în care era
„În agricultura românească se lucrează 7 milioane de hecare. Fermierul investeşte 300 de euro, pentru restul are nevoie de credit de campanie de 3 miliarde de euro, pe care noi, companiile de inputuri, îl dăm. Fără dobândă, fără garanţie”, a explicat Florin Constantinescu, country manager pentru România şi Bulgaria în cadrul Euralis.
Importanţa creditului furnizor este subliniată şi de Gheorghe Cireap, fermier şi totodată administrator al Romvelia: „Apariţia creditului furnizor a scos agricultura din degringolada totală în care era, în condiţiile în care producătorul agricol nu avea acces la intrarea în bancă, ca să nu ne mai gândim la creditul bancar. Creditul furnizor este principala sursă de finanţare a agriculturii româneşti. Dacă s-ar bloca această situaţie, am rămâne în aer”.
Mai multe detalii despre acest subiect puteţi citi în revista Ferma – decembrie 2012.