Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) va depune spre finanţare, în aproximativ o lună, proiectul necesar realizării Bursei de peşte la Tulcea, preşedintele instituţiei, Marian Mănăilă, sperând ca anul viitor bursa să fie funcţională.
''Într-o lună se va încheia şi studiul de fezabilitate, se va depune cererea de finanţare şi sperăm ca în toamnă să începem efectiv construcţia Bursei de peşte la Tulcea. Construcţia va fi uşoară şi dorim ca în şase luni să încheiem lucrările'', a declarat pentru AGERPRES preşedintele ANPA, Marian Mănăilă.
Valoarea totală a proiectului care se va dezvolta la Tulcea va fi de circa 15 milioane de euro, suma incluzând şi cele 12 puncte de colectare a peştelui care se vor realiza în Delta Dunării.
De asemenea, potrivit sursei, în cadrul Programului de Inspecţie şi Control finanţat de Uniunea Europeană, s-a realizat un proiect prin care la punctele de colectare peştele va fi cântărit electronic, astfel încât filialele ANPA din teritoriu şi conducerea instituţiei din Bucureşti vor cunoaşte cantitatea pescuită imediat după ce aceasta a fost pusă pe cântar.
''Acest proiect nu este un vis. A fost implementat la nivelul filialelor până în sediul central din Bucureşti, anul trecut. Mai rămâne de implementat acest proiect pe segmentul punctul de colectare a peştelui-filiala ANPA. În ceea ce priveşte însă Delta Dunării, va fi un sistem integrat Bursei peştelui, care se va realiza în oraşul Tulcea'', a menţionat preşedintele ANPA.
În decembrie 2006, Consiliul local al municipiului Tulcea a semnat un protocol de colaborare cu ANPA în vederea realizării Bursei peştelui, obiectiv care are drept scop îmbunătăţirea serviciilor de desfacere şi prezentare a produselor piscicole din judeţ.
În octombrie 2010, edilii urbei au aprobat Planul Urbanistic Zonal al investiţiei, autorităţile locale urmând să pună la dispoziţia ANPA un teren de 9.053 de metri pătraţi, aparţinând domeniului privat al municipiului, în vederea realizării investiţiei. De asemenea, Consiliul Judeţean Tulcea a avut discuţii cu specialişti spanioli pentru realizarea unui schimb de experienţă în domeniu, astfel încât viitoarea investiţie să fie viabilă.
Fondurile necesare realizării Bursei peştelui la Tulcea vor fi acordate de Uniunea Europeană, potrivit preşedintelui ANPA, finanţarea urmând să se asigure 100% din Programul Operaţional pentru Pescuit 2007-2013.
În prezent, peştele capturat din Dunăre, care reprezintă 80% din peştele indigen, se tranzacţionează în cea mai mare parte pe piaţa neagră.
Sursa: Agerpres