Sunt 20.000 de fermieri români care vor primi banii pe agromediu în zilele care urmează. Au fost mai mulți în campanie, dar cei care nu se află pe lista de plată înseamnă că au accesat clauza de revizuire, declară Ioan Merca, noul director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în exclusivitate pentru Agroinfo.
Nu a existat un criteriu de selecție a agricultorilor români cu angajamente pe agromediu. Selecția a fost făcută chiar de fermierii care au renunțat la angajamente prin activarea clauzei de revizuire.
Acești fermieri vor putea să încheie alte angajamente pe agromediu doar în anul 2016, spune Ioan Merca.
În acest moment, angajații APIA din toată țara lucrează de zor la procesarea cererilor pe agromediu. Noul șef al APIA ne-a confirmat că plățile încep din data de 18 decembrie și fermierii vor primi banii pentru cele patru pachete din măsura 214 – plăți pe agromediu, măsură delegată din PNDR 2007-2013.
19,8 milioane de euro sunt pregătite pentru aceste plăți pe care încercăm să le finalizăm până la sfârșitul anului 2015. Am avut ieri (luni, 14 decembrie n.r.) o întâlnire cu dezvoltatorul softului cu care lucrează APIA. Am discutat despre funcționalitatea modulului pentru plățile pe agromediu. Acesta este prioritar. Dezvoltatorul softului mi-a promis că întreaga aplicație va fi funcțională de anul viitor în așa fel încât pe la sfârșitul lunii februarie să reușim să demarăm plățile pe toate schemele de ajutor din agricultură, declară pentru Agroinfo noul șef al APIA.
Dezvoltatorul Sistemului Integrat de Administrare și Control (IACS) cu care lucrează APIA pentru efectuarea plăților este asocierea SIVECO-Teamnet. Softul a costat nu mai puțin de 28 de milioane de euro, sumă în care ar intra și mentenanța și asigurarea serviciilor IT.
Iată sumele din plățile pe agromediu care vor ajunge înainte de sărbători în buzunarele fermierilor!
Măsura 214 - Plăţi pentru agromediu:
- pachetul 1- pajişti cu înaltă valoare naturală – 124 de euro/ha;
- pachetul 2- practici agricole tradiţionale - 58 euro/ha;
- pachetul 3.1- pajişti importante pentru pasări, varianta 1 Crex Crex - 209 euro/ha;
- pachetul 4- culturi verzi - 130 euro/ha.
Din 18 decembrie 2015 începe și plata despăgubirilor pentru secetă. Avem pregătite 340 de milioane de lei care vor ajunge la 80.000 de fermieri, adaugă Ioan Merca.
Agroinfo a primit mesaje disperate de la fermierii care au întârziat cu o zi depunerea la APIA a dosarelor pentru secetă. Vina nu le aparține în exclusivitate, la mijloc a fost și birocrația din primării. Din păcate, pentru acești agricultori nu se mai poate face nimic, ne spune noul șef al APIA. Termenul limită de solicitare a despăgubirilor a fost 2 decembrie 2015, Comisia Europeană a fost notificată despre acest termen, iar acum e tardiv să se mai repare ceva.