Europa este dependentă de importurile de șrot de soia de pe continentul american. Cel mai mare deficit din industria de fabricare a nutrețurilor combinate este înregistrat la șrotul de soia.
2% atât poate să acopere Europa din cantitatea de șrot de soia folosită în producerea de nutrețuri combinate. Problema ridică și alte dezbateri. Cercetătorii români din domeniul nutriției animale susțin că deficitul ar putea fi rezolvat prin cultivarea de soia modificată genetic.
Europa este nevoită să importe cantități uriașe de șrot de soia de pe continentul american și nu mai e un secret pentru nimeni că americanii cultivă soia modificată genetic. Anul trecut, producția europeană de nutrețuri combinate a fost de 153,4 milioane tone, în scădere cu 0,5% față de 2013. Cantitatea de nutrețuri combinate pentru porci și taurine a scăzut cu 1,2% în timp ce la păsări s-a înregistrat o creștere de 0.3%. Cauza principală a scăderii producției este embargoul impus de Rusia.
Germania este principalul producător de nutrețuri combinate din Europa cu 24 de milioane de tone, urmată de Franța cu 21 de milioane de tone și de Marea Britanie cu 15 milioane de tone.
România produce anual aproximativ 2,5 – 3 milioane de tone în condițiile în care, înainte de decembrie 1989, producția de nutrețuri combinate atingea 10 milioane de tone/an. Pentru 2016, țara noastră și-a propus să dubleze producția de nutrețuri combinate.
Industria de nutrețuri combinate este cea mai mare din lume, producția anului 2014 fiind cifrată la 964 de milioane de tone. Pe primul loc în lume se află China cu 183 de milioane de tone fabricate anual, iar pe locul doi este SUA cu 172 de milioane de tone, spune Cornel Pană, cercetător Institutul de Biologie și Nutriție Animală Balotești.
Expunerea a fost făcută în cadrul unui simpozion organizat joi, 15 octombrie, de IBNA Balotești. Institutul a împlinit 45 de ani de existență.