Adama
Vinasa Rompak

ESTE LEGE! TINERII FERMIERI AU DREPTUL LA 50 DE HECTARE DE TEREN AGRICOL!

Publicat: 21 ianuarie 2020 - 18:52
4 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ CĂ APLICĂ LEGEA! Legea care acordă tinerilor fermieri dreptul de a beneficia de 50 de hectare de teren agricol, prin atribuire directă de la Agenția Domeniilor Statului (ADS), cu contract de arendare/concesiune, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis încă din anul 2016.

Ideea cu atribuirea directă a celor 50 de hectare de teren agricol tinerilor fermieri aparține fostului ministru al agriculturii, Achim Irimescu, în prezent, ministru plenipotențiar Reprezentanța permanentă a României la UE, Bruxelles. Pe 6 decembrie 2015, Irimescu, ministru al agriculturii la acea vreme, declara la TVR 1 că tinerii fermieri vor beneficia de 50 ha teren agricol, cu condiția să se mute la sat și să devină fermieri.

Pe 22 noiembrie 2016, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat modificările din Legea 268/2001 între care este inclusă și propunerea lui Irimescu, și anume atribuirea directă de teren tinerilor cu vârsta de până-n 40 de ani. Iată ce spune Legea:

Concesionarea sau arendarea terenurilor cu destinație agricolă, libere de contract, în suprafață maximă de 50 de hectare, aparținând domeniului public și privat al statului, aflate în administrarea Agenției Domeniilor Statului, prin atribuire directă, tinerilor de până la 40 de ani, absolvenți ai învățământului de profil, în vederea înființării de ferme; în situația în care suprafețele de terenuri disponibile sunt mai mici decât cele solicitate, se aplică procedura concurențială reglementată de prezenta lege.

lege-tineri-50-ha_b

Actualul ministru al agriculturii, Adrian Oros, anunță astăzi, 21 ianuarie 2020, după patru ani de la intrarea în vigoare a legii, că tinerii fermieri vor beneficia în premieră de 50 ha teren agricol.

Tinerii fermieri vor beneficia în acest an, în premieră, de terenuri concesionate de la Agenția Domeniile Statului în suprafață de 50 de hectare!

Astfel, pentru tinerii fermieri, pe lângă banii alocaţi submăsurii 6.1 din PNDR "Instalarea tinerilor fermieri", vom încerca să alocăm aceste terenuri pe care le-am identificat în contractele de concesionare care expiră anul acesta și care nu vor mai fi prelungite. Considerăm că este foarte important ca de acest teren să beneficieze cei care se încadrează în categoria de tineri fermieri, ţinând cont de fenomenul de îmbătrânire a fermierilor şi a forţei de muncă din agricultură. Momentan, România are o suprafață de 230.000 de ha suprafață concesionată, din care niciun hectar pentru tinerii fermieri.

De asemenea, bugetul alocat noii sesiuni de proiecte va avea două direcții: una care să vizeze tinerii din România, iar cea de a doua, pe cei din Diaspora care doresc să se întoarcă în România și să facă agricultură, aspecte ce vor face obiectul unei negocieri cu Comisia Europeană in perioada imediat următoare, a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros, pe pagina sa Facebook.

Tinerii fermieri români s-au cam săturat de când aud că ADS le va atribui direct câte 50 de hectare de teren agricol. Măcar de data asta aplicați legea!


Vizualizat: 42676 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   
4.
Tudor alin
|
11. 05, 2020. Thursday 14:37
Se va face...dar pentru micii fermieri gen 20 capre,ce se va da?cum vom fi noi ajutati de stat?
3.
Ion Voicu
|
01. 23, 2020. Thursday 10:32
Limita de vârstă mi se pare o problema!Daca poți face agricultură performantă,de ce trebuie sa fii condiționat de vârstă sa primești fonduri !NU CUMVA SE TERGIVERSEAZĂ atribuirea acestor fonduri doar...doar "or mai îmbătrâni" niște "tineri fermieri"! Asta e tipic made IN ROMÂNIA!Nu ne simțim bine daca nu punem piedici altora!NU NUMAI IN AGRICULTURĂ!,e 100% românesc! Cât privește seceta:..... daca APELE ROMÂNE ar binevoi s-ar putea iriga și umple toate canalele de irigații! Aproape GRATUIT! Nu e nicio șmecherie!!!E vorba doar de fizica simplă!Asta e lucrurile fiabile/durabile ....au la bază simplitatea!
2.
done
|
01. 22, 2020. Wednesday 11:27
dupa aparitia legii fiul meu (Done Marius) tanar fermier care a terminat facultatea de agronomie, (2015) s-a mutat la tara, nu a reusit niciun program cu tanarul fermier (2015 o adeverinta gresitra de ANAF), 2016 cand urma sa depuna dosarul functie de puncaj s-au terminat fondurile a facut cerere la ADS si S-a raspuns ca nu sunt norme metodologice. Daca si acum stirea apare ca sa duca tinerii in eroare este pacat de acesti copii care chiar doresc sa lucreze pamantul.Asa cu sunt fraieriti cu proiectele pe tineri fermieri (nu pot sa depuna proiecte dacat 2 ani la rand). Oare dupa 2 ani nu mai sunt tineri fermieri? S-au saturat de minciuni.
1.
Point
|
01. 22, 2020. Wednesday 09:06
Unde sunt zonele acestea agrare? O harta a lor facuta public exista? Daca nu ai apa si curent electric atunci pas. Nu poti adapa cu pietris animalele si plantele. Ce acte trebuiesc si unde?
De ce nu faceti publicitate cand trebuie? Oamenii nu stiu de aceste masuri si atunci cand afla sunt stupefiati ca nici nu exista procedura de depunere a documentelor. Ale cui sunt aceste pamanturi? Le ati confiscat? Sunt multi proprietari care nu si au recuperat pamanturile dupa regimul Ceausescu. De ce nu dati drepturile taranilor inapoi??
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii