Legea viei și vinului s-a votat în Comisia de agricultură și va fi discutată în Parlament. După apariția legii, se va forma Consiliul Regiunilor din reprezentanți din 8 regiuni viticole din România, spune Emil Florin Dumitru, directorul ONIV.
Comisia de agricultură a discutat tehnic și nu politic, sunt oameni cu expertiză profesională și asta nu poate fi decât în avantajul nostru. Noua lege a viei și vinului este în armonie cu cerințele europene. Comisia Europeană a intenționat să plafoneze plantațiile de viță de vie ca să nu perturbeze piața vinului. A avut în față situația din Castiglia, Spania, unde s-au plantat suprafețe care produc vin cantitativ și nu calitativ. Astfel, prin noua lege s-a stabilit că pe 1% din suprafața totală cu viță de vie pot fi înființate plantații noi. 1% în țara noastră înseamnă 1.800 ha pe an de noi plantații. Noi am comunicat Comisiei Europene o suprafață de 183.000 ha cultivată cu viță de vie. Cultivatorii pot defrișa culturi îmbătrânite și să replanteze viță de vie în același areal. Reîntinerirea plantațiilor și producerea de struguri de calitate e ținta noastră. Sistemul autorizaţiilor de plantare propus de Comisia Europeană, răspunde întrutotul nevoilor de protecţie a Denumirilor de Origine Controlate/ Indicaţiilor Geografice Protejate (DOC/IGP), punând un accent important pe opţiunile exprimate de asociaţiile profesionale care gestionează şi protejează DOC/IGP. Acest nou mecanism introdus în legislaţia comunitară nu reprezintă o piedică în calea dezvoltării sectorului vitivinicol şi, implicit, în accesarea măsurii de reconversie/restructurare, deoarece, drepturile de plantare /replantare existente în acest moment, aflate în portofoliul viticultorilor, vor fi transformate în autorizaţii de plantare. Viticultorii care au făcut cerere să primească drepturi de plantație le pot converti în autorizații de plantare și le pot utiliza până-n 2018, explică Emil Florin Dumitru, directorul Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV).
Actul legislativ aduce un concept nou al Consiliului Regiunilor. După intrarea în vigoare a legii, asociațiile profesionale ale producătorilor vor propune Ministerului Agriculturii formare Consiliului Regiunilor. Asociațiile profesionale vor alege câte un reprezentant sau doi din fiecare din cele 8 regiuni viticole importante din țară. ONIV deține 70% din ponderea acestora.
Consiliul Regiunilor va trebui să facă o strategie de promovare a vinului românesc. Vinul nostru are nevoie de vizibilitate, este convins directorul ONIV. Din grupul de lucru care a elaborat Legea viei și vinului a făcut parte și ONIV.