COMISIE PENTRU DESPĂGUBIREA OIERULUI LA STÂNA CĂRUIA LUPII AU FĂCUT PRĂPĂD! Autortitățile au explicat EXCLUSIV pentru AGROINFO care este procedura care trebuie urmată pentru primirea despăgubirilor în cazul în care o exploatație agricolă este atacată de sălbăticiuni și sunt ucise animale. Paguba oierului Stelian Zeicu din Timiș este uriașă, 400 de oi ucise. Primarul comunei unde s-a întâmplat nenorocirea ne-a declarat că nu a mai văzut așa ceva!
La această oră, la stâna din comuna Tormac, sat Cadăr, sunt mai mulți medici veterinari de la Direcția Sanitară și Veterinară Timiș, care efectuează necropsii la toate oile ucise de lupi în noaptea de luni spre marți.
Cu iarna asta grea, probabil, lupii au venit de la sârbi, au migrat încoace. În ultima vreme, oricum, sunt mai multe exemplare decât au fost înainte. Paguba este mare și lupii, probabil, au fost în haită. Partea proastă este că lupii au plăcerea de a omorî. Am participat la un astfel de caz și e cumplit. Colegii mei sunt încă acolo la stână. Mâine dimineață vom avea concluzii clare. DSV a fost sesizat imediat de primărie, declară Cristina Popa, director executiv adjunct DSV Timiș, exclusiv pentru AGROINFO.
Vă reamintim că lupii au făcut prăpăd la stână. Sunt aproape 400 de ovine ucise dintre care peste 200 miei pe care oierul se pregătea să-i vândă de sărbătorile pascale. IMAGINI VIDEO, GALERIE FOTO ȘI DETALII DESPRE MĂCELUL FĂCUT DE LUPI AVEȚI AICI!
Primarul comunei Tormac, Csaki Karol Ioan Lucian, aflat la stâna unde s-a întâmplat nenorocirea, ne-a spus că e un tablou înfiorător și a mărturisit șocat că nu a mai văzut așa un măcel.
Momentan suntem la faza de constatare. Nu am avut un asemenea caz. Sunt medicii veterinari și fac necropsii la sute de oi. Nu am mai văzut așa ceva, spune primarul.
AGROINFO a aflat că s-a format o comisie care se va ocupa de procedura ce trebuie urmată pentru despăgubirea oierului. Pe lângă echipele de medici, la stână fac fotografii și adună material probator reprezentanții Gărzii Forestiere și ai Agenției de Mediu.
Reprezentantul Gărzii Forestiere a explicat pas cu pas, exclusiv pentru AGROINFO, cum se procedează în asemenea cazuri pentru ca oierul să primească despăgubiri.
La stână este formată o comisie din care fac parte: un reprezentant al Primăriei (primarul), un reprezentant al Agenției de Mediu, un reprezentant al Gărzii Forestiere. Comisia va face un proces-verbal, la care sunt atașate documente de proprietate, documente sanitar-veterinare care să dovedească acte de necropsie, fotografii. Procesul-verbal este tipizat și are anumite puncte care trebuie atinse.
În funcție de numărul animalelor, de vârsta acestora și de valoarea de piață se stabilește valoarea totală a pagubei. Materialul tot strâns, proces-verbal plus documente atașate, fotografii, se aprobă sau nu de către inspectorul-șef al Gărzii Forestiere. Dacă inspectorul-șef al Gărzii Forestiere aprobă materialul, acesta este trimis la Ministerul Mediului pentru efectuarea plății. Deci, Ministerul Mediului plătește despăgubirile către oier. Până acum, în toate cazurile la care am participat, toate documentele mi-au fost avizate favorabil, nu mi s-a respins niciunul, declară August Serediuc, Garda Forestieră Timiș.