PROIECT DE LEGE! Vor fi date sancțiuni pentru abaterile comise pe durata stării de alertă, a anunțat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, după ședința de Guvern de astăzi în care a fost adoptat proiectul de lege cu măsuri care vor fi luate după 15 mai, când expiră starea de urgență în România.
În baza acestui proiect de lege, s-a schimbat regimul contravențiilor astfel încât regimul juridic al contravențiilor este asimilat și pus în acord cu prevederile Ordonanței Guvernului numărul 2/2001 pentru a evita situația ivită în contextul în care regimul contravențiilor stabilit în baza Ordonanței 1/1999 a fost declarată neconstituțională, a declarat Ionel Dancă, la sfârșitul ședinței de Guvern.
Conform unui proiect de Ordonanță de Urgență care ar urma să instituie regulile pentru starea de alertă, contravenţiile se sancţionează de la 500 la 5.000 de lei pentru persoanele fizice, de la 1.000 la 10.000 de lei pentru conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice şi de la 2.000 la 20.000 de lei pentru persoanele juridice care nu respectă măsurile pentru asigurarea rezilienţei comunităţilor sau pentru diminuarea impactului tipului de risc, aplicate în perioada stării de alertă. Aplicarea sancţiunilor se face de către subofiţeri şi ofiţeri de pompieri şi protecţie civilă cu atribuţii de îndrumare, control şi constatare, anume desemnaţi de inspectoratul general, susține economica.net.
Pe durata stării de alertă, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.
Șeful Cancelariei premierului s-a referit și la câteva dintre măsurile luate, prin proiectul de lege, în domeniul economic.
În domeniul economic, potrivit acestor prevederi, va fi permisă organizarea activităților de comercializare a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu presupune rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, așa cum sunt cele de tipul drive-in, room service sau livrare la clienți.
Tot în domeniul economic, pe perioada stării de alertă se pot suspenda activitățile de comercializare cu amănuntul și serviciile în centrele comerciale, cu câteva excepții în cazul cărora sunt permise astfel de activități, respectiv vânzarea produselor electronice și electrocasnice, dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliu. De asemenea, este permisă activitatea desfășurată de operatorii economici din centrele comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu restul complexului. Aici sunt prevăzute câteva excepții pentru operatorii economici care își desfășoară activitățile în centre comerciale, precum cele legate de îngrijire personală, curățătorie, cabinete stomatologice, optică medicală și altele, a mai spus Dancă.
Proiectul de lege adoptat în ședința de guvern de astăzi a fost transmis Parlamentului pentru dezbatere și adoptare în regim de urgență.