Rețeaua de Testare (RITAC) a Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR) împarte și cu alți agricultori din țară informațiile pe care le deține despre cultura porumbului. Datele sunt bazate pe testări făcute de-a lungul timpului în diferite zone din țară. Ce hibrizi să cultivați în 2016? Iată detaliile tehnice oferite de APPR!
În primul rând, stabiliți grupele FAO specifice zonei în care se găsește ferma. Dacă sunteți fermieri cu experiență, o bună parte din hibrizii pe care-i veți cultiva în 2016 îi veți alege folosind criteriile de până acum. Sunt hibrizi pe care-i cunoașteți și aveți încredere în ei. Anul acesta, premiul Porumbul de aur, decernat de APPR, a fost câștigat cu hibridul P9911 FAO 410, la categoria neirigat, și cu hibridul DKC 5276, FAO 470, la categoria irigat. Ambii hibrizi au fost cultivați în Ialomița.
Ce densitate să alegeți?
În absența recomandărilor clare din partea producătorilor, alegeți o densitate de 60.000-65.000 boabe la hectar, în condiții de neirigat. Dacă aveți un potențial de peste 12 t/ha și sunteți în zonă de irigat, alegeți o densitate de peste 80.000 boabe la hectar.
Ce fertilizări să alegeți?
Pentru azot: În zone cu potențial mic de producție (de până la 7 t/ha) o doză de azot redusă (50kg N/ha) este suficientă, iar în alte condiții, o doză de 13 kg N/tona de porumb este o bună bază de plecare (130 N kg/ha pentru un obiectiv de 10 t/ha, 170 N kg/ha pentru 15 t/ha). Dozele trebuie adaptate în funcție de fertilitatea terenului, cultura premergătoare, etc.
Pentru fosfor: în zona Mihail Kogălniceanu, județul Ialomița, o doză 70 kg/ha sau chiar mai puțin este suficientă pentru producții medii. Pentru producții de peste 10 t/ha, testele arată că doza trebuie mărită. În testările efectuate pe mai mulți ani și după analizele de sol făcute, acesta pare un aport echilibrat.
Pentru potasiu: În aceeași zonă din Ialomița, testele au arătat că 2015 este primul an în care se vede un plus semnificativ de producție cu un aport de potasiu. Este vorba, într-adevăr de producții de peste 13 t/ha.
Mai multe teste sunt necesare pentru a stabili doza optimă de îngrășăminte, dar o analiză a solului este necesară pentru fiecare fermă. România stă bine din punct de vedere al laboratoarelor care-i pot ajuta pe fermieri, dar la capitolul interpretarea testelor mai este de lucrat. Trebuie subliniat că producția și umiditatea la recoltare nu sunt singurele criterii de alegere a hibrizilor. Exemplul sunt hibrizii folosiți de micii fermieri care sunt recoltai manual și păstrați în porumbar. Acești hibrizi au nevoie de stabilitate excepțională în timp și în condiții foarte slabe de producție.
Ce hibrizi caută procesatorii?
Hibridul Olt este cel mai cultivat în România și răspunde perfect la această cerere. De asemenea, piețele de nișă sunt în creștere. Sunt hibrizi cu conținut mare de semolină, conținut mare de amidon, porumb Waxi. Unii hibrizi sunt mai căutați de procesatori care oferă un preț bun și stabil. Este cazul porumbului Mas 37, care face obiectul contractului cu firma Titan și hibrizii Adorno și Roberto.
Firma Agrana din Țăndărei caută producători de porumb Waxi și producători care pot livra porumb uscat natural și cu MMB mare pentru amidon și glucoză.
Hibrizii (de la stânga la dreapta) ES COCKPIT, Arioso, KWS 2370, Suporto, Subianca. Graficul arată producția medie statistică în kg/ha, 15% umiditate
Tratament semințe: Nuprid Al 600 FS, semănat 20.04.2015, recoltat 25.09.2015, pluviometrie 167 mm, densitate semănat 78000 boabe/ha, irigații 175 mm