Adama
Vinasa Rompak

Cum alegeți hibrizii de porumb ca să aveți producții de vârf în 2016?

Publicat: 13 decembrie 2015 - 12:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Rețeaua de Testare (RITAC) a Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR) împarte și cu alți agricultori din țară informațiile pe care le deține despre cultura porumbului. Datele sunt bazate pe testări făcute de-a lungul timpului în diferite zone din țară. Ce hibrizi să cultivați în 2016? Iată detaliile tehnice oferite de APPR!

În primul rând, stabiliți grupele FAO specifice zonei în care se găsește ferma. Dacă sunteți fermieri cu experiență, o bună parte din hibrizii pe care-i veți cultiva în 2016 îi veți alege folosind criteriile de până acum. Sunt hibrizi pe care-i cunoașteți și aveți încredere în ei.  Anul acesta, premiul Porumbul de aur, decernat de APPR, a fost câștigat cu hibridul P9911 FAO 410, la categoria neirigat, și cu hibridul DKC 5276, FAO 470, la categoria irigat. Ambii hibrizi au fost cultivați în Ialomița.

Ce densitate să alegeți?

În absența recomandărilor clare din partea producătorilor, alegeți o densitate de 60.000-65.000 boabe la hectar, în condiții de neirigat. Dacă aveți un potențial de peste 12 t/ha și sunteți în zonă de irigat, alegeți o densitate de peste 80.000 boabe la hectar.

Ce fertilizări să alegeți?

Pentru azot: În zone cu potențial mic de producție (de până la 7 t/ha) o doză de azot redusă (50kg N/ha) este suficientă, iar în alte condiții, o doză de 13 kg N/tona de porumb este o bună bază de plecare (130 N kg/ha pentru un obiectiv de 10 t/ha, 170 N kg/ha pentru 15 t/ha). Dozele trebuie adaptate în funcție de fertilitatea terenului, cultura premergătoare, etc.

Pentru fosfor: în zona Mihail Kogălniceanu, județul Ialomița, o doză 70 kg/ha sau chiar mai puțin este suficientă pentru producții medii. Pentru producții de peste 10 t/ha, testele arată că doza trebuie mărită. În testările efectuate pe mai mulți ani și după analizele de sol făcute, acesta pare un aport echilibrat.

Pentru potasiu: În aceeași zonă din Ialomița, testele au arătat că 2015 este primul an în care se vede un plus semnificativ de producție cu un aport de potasiu. Este vorba, într-adevăr de producții de peste 13 t/ha.

Mai multe teste sunt necesare pentru a stabili doza optimă de îngrășăminte, dar o analiză a solului este necesară pentru fiecare fermă. România stă bine din punct de vedere al laboratoarelor care-i pot ajuta pe fermieri, dar la capitolul interpretarea testelor mai este de lucrat. Trebuie subliniat că producția și umiditatea la recoltare nu sunt singurele criterii de alegere a hibrizilor. Exemplul sunt hibrizii folosiți de micii fermieri care sunt recoltai manual și păstrați în porumbar. Acești hibrizi au nevoie de stabilitate excepțională în timp și în condiții foarte slabe de producție.

Ce hibrizi caută procesatorii?

Hibridul Olt este cel mai cultivat în România și răspunde perfect la această cerere. De asemenea, piețele de nișă sunt în creștere. Sunt hibrizi cu conținut mare de semolină, conținut mare de amidon, porumb Waxi. Unii hibrizi sunt mai căutați de procesatori care oferă un preț bun și stabil. Este cazul  porumbului Mas 37, care face obiectul contractului cu firma Titan și hibrizii Adorno și Roberto.

Firma Agrana din Țăndărei caută producători de porumb Waxi și producători care pot livra porumb uscat natural și cu MMB mare pentru amidon și glucoză.

grafic-1_b

Hibrizii (de la stânga la dreapta)  ES COCKPIT, Arioso, KWS 2370, Suporto, Subianca. Graficul arată producția medie statistică în kg/ha, 15% umiditate

Tratament semințe: Nuprid Al 600 FS, semănat 20.04.2015, recoltat 25.09.2015, pluviometrie 167 mm, densitate semănat 78000 boabe/ha, irigații 175 mm

grafic-2_b

grafic-3_b

Vizualizat: 7907 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

KWS seminţe a lansat noul hibrid de porumb KAMPARIS

KWS seminţe a lansat noul hibrid de porumb KAMPARIS

KWS Semințe, unul dintre cei mai importanți jucători mondiali din domeniul semințelor din agricultură, a lansat noul hibrid de porumb KAMPARIS – Campion la performanță!

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

10 decembrie 2024 - 07:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început din 2 decembrie 2024 plățile finale aferente acestui an. Astfel, pe lista de plată se adaugă și subvențiile APIA care nu au fost incluse la avansul APIA. PD-08 - Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, ecoschemă așteptată de crescătorii care au bifat-o pe cererea de plată.

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii