Ministerul Agriculturii a trimis prima variantă oficială a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 către Comisia Europeană, în 1 iulie 2014.
Iată ce spun reprezentanţii producătorilor agricoli despre Program!
Alex Jurconi, preşedinte Federaţia Pro Agro:
„Am fost parte, într-adevăr, din echipa de consultări. Pe fişele măsurilor care au ca obiectiv investiţii în active agricole şi industriale am obţinut, nu cu lipsă de dificultate, punctaj suplimentar pentru organizaţiile interprofesionale. Cred că există în PNDR 2014-2020, în continuare, o problemă în ceea ce priveşte schemele de promovare. Exista o fişă pe care noi am propus-o legată de schemele facultative de calitate, prin care produsele care urmau să fie certificate în cadrul acestor scheme facultative ar fi putut fi promovate în condiţii speciale de suport financiar din partea Uniunii Europene şi a statului român, ori asta nu s-a ntâmplat. Nu înţeleg de ce Ministerul Agriculturii nu a dorit să includă în PNDR aceste scheme facultative de calitate. (...) Suntem destul de mulţumiţi totuşi de PNDR, cu caracterul perfectibil pe care îl are orice proces. (...)”.
Laurenţiu Baciu, preşedinte Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR):
„Într-un sfârşit s-au echilibrat cât de cât alocările în PNDR, dar nu cum ne-ar fi convenit nouă. Am fi vrut să se dea mai mulţi bani pe activităţile care aduc plus-valoare, adică pe Măsura 121, Măsura 123, pe irigaţii, nu pe ecologie şi alte năzbâtii care deja sunt subvenţionate în plus. Nu mai zic de măsura de dezvoltare rurală, unde domn’ primar face ce vrea cu banii ăia, iar noi ne facem tot singuri drumuri. Primarul tot în scop electoral face. Din fonduri europene, se face campanie electorală. Până la urmă, cu toată opoziţia noastră, un miliard de euro tot s-au dus la dezvoltarea rurală”.
Mai multe opinii cu privire la noul PNDR puteţi citi în revista Ferma – iulie 2014!