Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR) pledează pentru reautorizarea glifosatului pentru următorii 15 ani.
APPR lansează un apel către europarlamentarii români, pentru a susţine interesele producătorilor noştri în Parlamentul European.
“Fermierii din organizaţia noastră profesională cultivă terenuri în dierite zone agricole şi utilizează anual produse pe baza de glifosat pentru a-şi curăţa terenurile înainte de cultivare şi mai ales pentru a prezerva solurile pe care le lucrează. În cadrul APPR am urmărit evoluţia procesului de reautorizare a glifosatului din ultimii 2 ani, datorită faptului că utilizarea acestui produs influenţează producţia agricolă şi în general competititvitatea fermierilor din România.
Glifosatul este cel mai răspândit erbicid utilizat în lume. În România este utilizat pe culturile de cereale păioase deosebit de imburuientate înainte de recoltare, suplimentar utilizării sale că şi instrument de combatere a buruienilor în mirişti (după recoltare). Utilizarea glifosatului duce la creşterea producţiei şi a calităţii acesteia, elemente cheie pentru o agricultură performanţă, iar reducerea eroziunii solului şi păstrarea umidităţii în sol în sistemul minim de lucrări se pot realiza cu ajutorul acestui produs. Această întrebuinţare este vitală pentru producerea de cereale şi culturi oleaginoase. Neautorizarea glifosatului ar duce la o calitate mai scăzută a produselor agricole primare şi pierderi semnificative ale producţiei şi veniturilor din România”, argumentează APPR.
Ce spun studiile?
În raportul de evaluare dublu revizuit, Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentelor (EFSA) a concluzionat în Noiembrie 2015 faptul că este puţin probabil că glifosatul să provoace cancer. De asemenea, este subliniat faptul că reziduurile de glifosat nu prezintă riscuri alimentare atâta timp cât sunt în conformitate cu doză zilnică acceptată. În România, monitorizarea reziduurilor produselor alimentare ce conţin plante a arătat că nu există eşantioane care depăşesc MLR-ul.
În luna martie 2017, ECHA a concluzionat faptul că substanţă activă glifosat nu ar trebui clasificată că având caracter cancerigen, mutagen sau fiind toxică pentru reproducere.
“Pe baza acestor considerente , având toate dovezile ştiinţifice pozitive, la zi, va solicităm sprijinul de a susţine, în acest an, reautorizarea glifosatului pentru o perioada de 15 ani. Pierderea acestei substanţe active ar însemna efecte negative masive pentru fermierii membri ai Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (fermieri care lucrează aproape 400 000 ha), iar în acest fel capacitatea României şi bineînţeles şi a U.E. de a produce alimente şi furaje sigure şi sănătoase ar fi grav afectată”, adaugă APPR în scrisoare trimisă europarlamentarilor români.