OFICIAL! În rezerva agricolă pentru situații de criză sunt 478 de milioane de euro. Fermieri și europarlamentari i-au cerut comisarului european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, deblocarea acestei sume și acordarea de ajutor financiar fermierilor în aceste momente când ne confruntăm cu criza COVID 19. Care este răspunsul comisarului european?
Comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, a participat pe 15 aprilie 2020 la ședința Comisiei AGRI din Parlamentul European. Oficialul Comisiei Europene a dezvăluit că fermierii solicită deblocarea celor 478 de milioane de euro din rezerva agricolă pentru situații de criză și acordarea de ajutoare fermierilor care se confruntă cu criza sanitară.
Unele persoane solicită deblocarea imediată a rezervei de criză, pentru care sunt disponibile 478 milioane euro în buget. Cu toate acestea, suntem cu toții conștienți că eliberarea rezervei de criză înseamnă în cele din urmă mai puțini bani pentru plăți directe, adică banii pe care fermierii noștri se bazează în mod constant. Aceasta nu pare să fie o mișcare bună în actuala criză.
Asta înseamnă că trebuie să lăsăm fermierii să se descurce singuri? Absolut nu. Nu abandonăm fermierii și nu îi vom abandona.
Statele membre pot acorda până la sumele menționate anterior de 100.000 EUR pe fermă și 800.000 EUR pentru întreprinderile mici și mijlocii din sectorul procesării și Comisia va accepta acest lucru. Nu se va întâmpina nicio dificultate în acest sens, deoarece suntem conștienți de faptul că aceasta este o situație excepțională.
Unii vor spune că ajutorul de stat nu este în niciun caz o favoare din partea UE și acest lucru este adevărat. Cu toate acestea, bugetul UE este ceea ce este. Este ceea ce au aprobat statele membre în urmă cu șapte ani prin consens politic și nu mai există bani în el. S-ar putea să existe mai mulți bani în cadrul financiar următor pentru următorii șapte ani, dar aceasta este o problemă pentru o altă zi și, desigur, este supusă unui acord. Deocamdată, avem ce avem și nu vom mai primi, a spus comisarul european pentru Agricultură.
Janusz Wojciechowski a propus să fie acordate ajutoare fermierilor din fondurile rămase neutilizate pentru Pilonul 2 al politicii agricole comune, dezvoltare rurală.
Dar mai avem încă o sursă de intervenție și ajutor pentru fermieri, pe care o consider foarte importantă, și anume fondurile încă neutilizate din cel de-al doilea pilon, din Fondul european de dezvoltare rurală.
În opinia mea, aceste fonduri ar trebui utilizate în cea mai mare măsură posibilă pentru a sprijini fermierii în timpul crizei și trebuie transferați la un astfel de ajutor.
Nu este momentul să planificăm și să programăm noi investiții în dezvoltare agricolă, care ar putea fi realizate mai târziu.
Acum trebuie să protejăm fermele, potențialul lor de producție, să salvăm piața agricolă, să protejăm fermierii și să asigurăm securitatea alimentară pentru cetățenii noștri. Această securitate există încă, dar trebuie să o protejăm și să o consolidăm.
Doamnelor și domnilor, această criză are multe lecții pentru viitor. Lecții despre cum ar trebui să funcționeze agricultura în viitor, cum să crească securitatea alimentară și, în același timp, securitatea economică pentru fermierii înșiși și cum să facă fermele mai rezistente la crize.
Dar acestea sunt probleme pentru mai târziu, când vom începe să ieșim din această criză, sperăm să fie cât mai curând posibil. Deocamdată, să ne concentrăm asupra modului de a salva fermierii și de a-i susține prin această criză, astfel încât să nu rămânem doar cu echipamente medicale, ci și cu alimente pentru mesele noastre, a spus comisarul european pentru Agricultură, în discursul său, ținut în fața europarlamentarilor din Comisia AGRI.