Așteptarea SUBVENȚIILOR s-a prelungit mai mult timp decât au crezut fermierii! Sunt 192.000 de fermieri români care speră că pe 25 mai 2016 se va întâmpla o minune și pentru ei.Vor primi, în sfârșit, plățile pe zootehnie!
Pe zootehnie, avem 192.000 de cereri din care 130.000 sunt și cu vegetal, acolo există deja componente plătite. Sunt 102.000 cereri care, la ora asta, intră în plăți și pentru înverzire, pe care colegii mei, în timpul săptămânii care a trecut, zilele acestea, le vor finaliza pentru introducerea datelor. Pentru că ne pregătim și pentru plățile pe zootehnie, este, poate, unul dintre subiectele mari care ne sunt solicitate, ne ocupăm de el, a declarat Florin Faur, directorul general al Agenției de Plăți pentru Agricultură (APIA).
Exclusiv pentru Agroinfo, șeful APIA a declarat că au fost captate în sistemul informatic APIA (IACS), la sfârșitul săptămânii care a trecut, toate datele legate de animalele eligibile la plata subvențiilor.
Pe 12 mai 2016, Ministerul Agriculturii a publicat pe pagina sa oficială un proiect de hotărâre de Guvernc are stabilește bugetul alocat plăților pe zootehnie pentru 2015.
Potrivit proiectului de act normativ, plafonul maxim pentru 2015 este 113.356, 5 mii euro. Banii sunt destinați pentru plata ajutorului național tranzitoriu și a sprijinului cuplat în zootehnie și se împart crescătorilor de animale astfel:
(1) a) 1.330 mii euro pentru specia bovine, categoria bivolițe de lapte;
b) 24.500 mii euro pentru speciile ovine/caprine;
c) 10.500 mii euro pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne și metișii acestora, în condițiile art.74 alin.(2) din Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr.619/2015, cu modificările și completările ulterioare;
d) 76.999,5 mii euro pentru specia bovine, categoria vaci de lapte;
e) 27 mii euro pentru specia viermi de mătase.
În ședința din 18 mai 2016, Guvernul a deblocat din venituri de privatizare suma de 1,786 de milioane de lei pentru plata subvențiilor din agricultură și a ajutoarelor speciale. Comunicatul Guvernului nu precizează care sunt tipurile de subvenții care se vor acoperi din acești bani. Același comunicat precizează că din acești bani o parte va acoperi plata ajutoarelor excepționale temporare acordate pentru sectorul laptelui și pentru sectorul cărnii de porc.
Proiectul de act normativ care stabilește bugetul pentru plățile din zootehnie ar urma să fie aprobat în ședința de Guvern de săptămâna aceasta. Ministrul agriculturii și APIA au promis că subvențiile pe zootehnie vor fi autorizate la plată de pe data 25 mai 2016.
Cuantumul ajutorului național tranzitoriu în zootehnie (ANTZ) nu a fost deocamdată făcut public de APIA. Aștept să am hotărârea de Guvern și atunci spun concret cât este acest ajutor național tranzitoriu, ne-a declarat șeful APIA.
Cât privește sprijinul cuplat în zootehnie (SCZ), ministrul agriculturii, Achim Irimescu, este convins că această subvenție va fi cea mai mare din Europa. Crescătorii de vite de carne, eligibili pentru sprijinul cuplat, pot să spere și la 600-700 euro/cap de animal/an. Bugetul alocat de Comisia Europeană pentru România ar permite dublarea subvenției pentru că numărul animalelor care îndeplinesc criteriile este mic. La fel s-ar putea întâmpla și în cazul crescătorilor de vaci de lapte pentru care subvenția poate să ajungă la 500 euro/cap de animal/an.
Sprijinul cuplat pentru ovine și caprine este 16 euro/cap de animal, a declarat, în mai multe rânduri, ministrul agriculturii.