MODIFICĂRI LA CRITERIILE PENTRU SUBVENŢII! Ministerul Agriculturii modifică o parte dintre condiţiile de acordare a sprijinului cuplat zootehnic (SCZ) pentru crescătorii de bovine. Iată ce trebuie să faceţi ca să primiţi această subvenţie în 2017!
Pentru 2015, subvenţia a fost uriaşă! Fermierii români au primit în contul sprijinului cuplat la bovine 919 euro/cap de vacă de lapte, 1.312 euro/cap de vită de carne şi 297 euro/cap de bivoliţă. Sumele ar putea rămâne la fel de mari şi pentru 2016, pentru că au fost destul de puţini fermieri care au reuşit să respecte toate criteriile de eligibilitate. Din 2017, o parte dintre aceste criterii se schimbă.
În august 2016, Ministerul Agriculturii a notificat la Comisia Europeană noile condiţii pentru acordarea plăţilor directe care vor fi aplicate începând cu 2017. La solicitarea AGROINFO, Ministerul Agriculturii ne-a transmis condiţiile pentru acordarea sprijinului cuplat în sectorul zootehnic (SCZ) notificate la Comisia Europeană în august 2016.
IMPORTANT! Modificările propuse au fost dezbătute cu reprezentanţii organizaţiilor de fermieri. În urma dialogului cu Comisia Europeană, va fi stabilită forma finală, în vederea elaborării modificărilor legislaţiei autohtone în vigoare, precizează MADR. Până la această dată însă MADR nu a elaborat un document care să includă aceste modificări.
Pentru TAURINE DIN RASE DE CARNE
SCZ pentru taurine din rase de carne şi metişii acestora se solicită de către fermierii activi pentru un efectiv cuprins între 10 şi 250 capete, inclusiv, pe beneficiar, şi se acordă în cuantum modulat pentru animalele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii, din efectivul solicitat:
1) Animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită ajutor specific să aibă vârsta de maximum 12 ani la vaci, respectiv 6 ani la taurii de reproducţie, la data limită de depunere a cererilor;
2) Efectivul de animale pentru care se solicită ajutor specific trebuie să fie identificat şi înregistrat în RNE la data depunerii cererii unice de plată, cu excepţia celor din categoria tineret mascul şi/sau femel din rase de carne şi/sau tineret mascul şi/sau femel metis cu rase de carne care trebuie să fie identificate şi înregistrate în RNE până la data de 1 ianuarie a anului în care se solicită sprijinul;
3) Să deţină registrul individual al exploataţiei actualizat în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.760/2000;
4) Animalele din categoria vaci din rase de carne şi vaci metise cu rase de carne pentru care se solicită ajutor specific trebuie să fie menţinute, pe o perioadă de reţinere de 6 luni de la data-limită de depunere a cererii de plată, la adresa exploataţiei şi/sau locaţiei menţionată în cerere, iar animalele din categoria tineret mascul şi/sau femel din rase de carne,tineret mascul şi/sau femel metis cu rase de carne şi tauri din rase de carne cel puţin o perioadă de 8 luni de la data intrării în exploataţie a acestora şi până în momentul ieşirii/până la data depunerii cererii, după caz.
5) Să deţină documente oficiale care atestă rasa de carne/metişii din rasele de carne;
6) Să deţină documente care atestă ieşirile din efectiv, după caz.
Conform OMADR 1000/2016, perioada de reţinere începe la data-limită de depunere a cererii unice de plată fără penalizări.
La SCZ pentru taurine de carne pe lista raselor eligibile sunt incluse rasele Aberdeen-Angus, Limousine, Charolaise, Galloway, Highland, Aubrac, Wagyu, Romagnola, Bălţata Românească - direcţia de exploatare carne, Hereford, Blonde d'Aquitaine, Salers, Sura de Stepă. (anexa 6 din OMADR 619/2015).
SCZ pentru creşterea taurinelor din rase de carne şi metişii acestora se acordă modulat pe următoarele submăsuri, care îndeplinesc condiţii specifice:
a) submăsura vaci şi tauri de reproducţie din rasă pură de carne şi vaci metise cu rase de carne, care îndeplinesc următoarele condiţii specifice:
(i) vacile şi/sau taurii de reproducţie din rasă pură de carne şi vacile metise cu rase de carne pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscrise în Registrul genealogic al rasei.
b) submăsura tineret mascul şi femel din rase de carne şi/sau metişi cu rase de carne, care îndeplinesc următoarele condiţii:
(i) să aibă vârsta cuprinsă între 8 - 25 luni pentru masculi şi 8 - 32 luni pentru femele, la data depunerii cererii sau data ieşirii.
Pentru VACA DE LAPTE
Sprijinul cuplat în zootehnie pentru vacile de lapte se solicită de către fermierii activi pentru un efectiv cuprins între minimum 10 şi 250 capete vaci de lapte inclusiv, pe beneficiar, cu excepţia vacilor de lapte din zonele montane prevăzute de submăsura 13.1 a PNDR 2014-2020, definite prin anexa nr. 8.2 „Metodologie desemnare zone eligibile M.13” şi prezentate în anexa nr. 8.2 „Lista zonelor eligibile M.10, M.11, M.13”, în baza prevederilor art. 32 alin. (1) lit. a) şi art. 32 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 1.305/2013, care solicită sprijin cuplat pentru un număr cuprins între 5 şi 250 capete de vaci de lapte, şi se acordă pentru animalele care îndeplinesc cumulative următoarele condiţii, din efectivul solicitat:
1. să aibă încheiat un document de livrare lapte cu un operator din domeniu, pentru o perioadă minimă de 6 luni;
2. vacile de lapte din exploataţie pentru care beneficiarul solicită ajutor specific să aibă vârsta de maximum 10 ani la data limită de depunere a cererilor;
3. vacile de lapte din exploataţie pentru care beneficiarul solicită ajutor specific trebuie să fie identificate şi înregistrate în RNE;
4. să deţină registrul individual al exploataţiei actualizat în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.760/2000;
5. vacile de lapte pentru care se solicită ajutor specific trebuie menţinute, pe o perioadă de reţinere de 6 luni de la data-limită de depunere a cererii de plată, la adresa exploataţiei şi/sau locaţiei menţionate în cerere;
6. vacile de lapte pentru care se solicită ajutor specific trebuie să fie înscrise în Registrul genealogic al rasei.
Pentru BIVOLIŢA DE LAPTE
Sprijinul cuplat se acordă crescătorilor de bivoliţe de lapte care:
1. solicită ajutor specific pentru un număr de 100 capete de bivoliţe de lapte, pe beneficiar;
2. bivoliţele de lapte pentru care se solicită ajutor specific trebuie menţinute, pe o perioadă de reţinere de 6 luni de la data-limită de depunere a cererii de plată, la adresa exploataţiei şi/sau locaţiei menţionate în cerere;
3. bivoliţele de lapte din exploataţie pentru care beneficiarul solicită ajutor specific trebuie să fie identificate şi înregistrate în RNE;
4. deţin registrul individual al exploataţiei actualizat în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.760/2000.
5. bivoliţele de lapte pentru care se solicită ajutor specific trebuie să fie înscrise în Registrul Genealogic al rasei.