Numărul ovinelor şi caprinelor sacrificate în luna mai 2015 a scăzut de aproape patru ori faţă de luna precedentă, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Cu alte cuvinte, datele INS arată un fapt deja cunoscut: majoritatea românilor consumă carne de miel sau oaie doar de Paşte.
Din datele INS, publicate în 9 iulie 2015, citate de Agerpres, mai reiese că numărul păsărilor sacrificate şi cel al bovinelor a crescut în mai 2015, faţă de aprilie 2015, în timp ce la porcine au scăzut atât numărul animalelor sacrificate, cât şi greutatea lor în carcasă.
În comparaţie cu luna mai 2014, în luna mai 2015 numărul animalelor şi al păsărilor sacrificate şi greutatea acestora în carcasă au crescut la bovine şi ovine şi caprine, iar la porcine şi păsări au scăzut.
Mai exact, în luna mai 2015, numărul ovinelor şi caprinelor sacrificate a fost cu 72% mai mic faţă de cel înregistrat în aprilie 2015, dar cu 7,7% mai mare decât cel înregistrat în mai 2014. Referitor la greutatea în carcasă, la ovine şi caprine aceasta s-a ridicat la 8.923 tone în mai 2015, în scădere cu 65,4% raportat la aprilie 2015 (25.781 tone), dar în creştere cu 12,3% faţă de mai 2014 (7.949 tone).
Potrivit INS, numărul păsărilor sacrificate a urcat în mai 2015 cu 3,4%, raportat la luna precedentă, dar a scăzut cu 1,7% comparativ cu luna mai 2014. La greutatea în carcasă, păsările au consemnat o creştere cu 1,3% faţă de aprilie 2015, la 33.661 tone, şi o scădere cu 2,2% raportat la mai 2014 (34.418 tone).
Numărul total de porcine sacrificate în mai 2015 a fost în scădere cu 15,9% comparativ cu luna precedentă şi cu 7,5% faţă de mai 2014. La greutatea în carcasă, aceasta a fost în scădere cu 17,8% faţă de aprilie 2015 şi cu 8% raportat la mai 2014.