Comisia Europeană (CE) ar putea ridica în acest an restricţiile impuse României în ceea ce priveşte exporturile de carne de porc pe piaţa intracomunitară, un raport favorabil fiind aşteptat în zilele următoare şi de către ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.
„Am avut o misiune de audit din partea Comisiei Europene pe zona sanitar-veterinară şi am speranţa că în următoarele zile vom primi un raport favorabil în ceea ce priveşte pesta porcină. Suntem blocaţi din anul 2007 din punct de vedere al exportului pe piaţa UE, sunt condiţii destul de aspre acolo. Sigur, nu am văzut încă raportul, dar există după această misiune speranţe foarte mari în rândul specialiştilor sanitar-veterinari şi în rândul celor din industrie, care au primit aceste delegaţii, că lucrurile se pot rezolva şi România va fi trecută pe anexa 2, iar exporturile de carne de porc nu vor mai avea astfel de impedimente cum au fost până în prezent. S-au făcut progrese importante în acest sector şi mă bucur foarte mult că reuşim să deblocăm pieţe noi de desfacere”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Acesta a precizat că una dintre preocupările sale principale este „să găsim pieţe de desfacere importante pentru producţia pe care o obţinem”, China şi Rusia fiind două pieţe care trebuie cucerite pentru desfacerea produselor agroalimentare româneşti.
România a alocat pentru eradicarea pestei porcine clasice peste şapte milioane de euro din 2007 şi până în prezent, potrivit datelor Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti au fost interzise pe piaţa Uniunii Europene din anul 2003, întrucât România folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice. În acel an, în 2003, România a exportat 478.669 de tone de carne de porc, în valoare de 619,12 milioane de euro.
Ultimele focare de pestă porcină din România au fost înregistrate în 2007, în judeţul Timiş (vest), la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificaţi peste 50.000 de porci. sursa: Agerpres