În săptămâna 11-17 aprilie a.c., piața porcilor de sacrificat a fost echilibrată. Oferta a scăzut puțin, cererea din partea abatoarelor fiind una normală. Aceste lucruri stau la baza unui preț mai stabil la nivel de asociație, care poate fi menținut la nivelul celui de săptămâna trecută.
Prețul de bază VEZG-FOM este de 1,28 euro/kg
Având în vedere că Asociațiile Grupurilor de Producători de Vite și Carne (VEZG) și-au crescut prețurile, în perioada cuprinsă între joi, 14.04.2016, și până miercuri, 20.04.2016, reiese un factor de preț al VEZG de 1,28 euro/punct index (săptămâna trecută: 2,28 euro/kg greutate la sacrificare) marjă: 1,28 până la 1,31 euro/punct index. Prețul de bază VEZG-FOM este de 1,28 euro/kg greutate la sacrificare. Prețurile menționate sunt prețuri de bază la intrarea în abator. Bază: FOM 57 la sută.
Preţuri pe categorii
Oferta de carne de porc din partea Grupurilor de Producători care au contribuit la această mărire a prețului atinge 237.400 de porci. În săptămâna de până la 10.04.2016 s-au sacrificat 1.045.691 porci din categoria/clasa economică S-V (săptămâna anterioară: 915.584 porci, săptămâna similară a anului trecut: 907.663 porci). Greutatea animalelor din categoria/clasa S-P a fost de 96,4 kg (săptămâna anterioară: 96,2 kg). Prețul mediu la categoria/clasa E a atins 1,29 euro/kg greutate la sacrificare (săptămâna anterioară: 1,30 euro).
În așteptarea sezonului de grătar
Comerțul cu carne se află în așteptare. După ce va ieși soarele și temperaturile vor fi mai ridicate, și vânzările de carne vor crește. Odată ce va începe sezonul grătarelor, producătorii mizează pe vânzări foarte bune. Campaniile publicitare sunt deja prezente în mass-media. Comerțul se mișcă însă deocamdată încet.
Piața UE este, în mare măsură, echilibrată
În majoritatea țărilor europene, oferta și cererea pe piața porcinelor sunt echilibrate. Greutatea la sacrificare va fi una relativ mare. În Italia au scăzut considerabil prețurile la carne și acest lucru are un impact asupra pieții. Greutatea animalelor la sacrificare este mare în Belgia și Franța, piețele de aici nefiind suficiente pentru marfa existentă. În Spania, prețurile sunt ceva mai mari. Un impact pozitiv îl are cererea bună din partea abatoarelor și exporturile de carne în China și Japonia.
sursa: agrarticker.de