René Maillard, preşedintele Belgian Meat Office, a făcut, cu prilejul Congresului Industria Cărnii, o previziune asupra evoluţiei producţiei şi a consumului de carne de porc pentru următorii ani, prin prisma a trei variabile: calitate, export şi rentabilitate. În ultimii zece ani s-a constatat o creştere atât a producţiei de carne de porc, cât şi a consumului.
Situaţia pieţei de carne de porc din UE a continuat să fie dificilă şi în 2015, iar tendinţa încă dă semne de menţinere. Este al treilea an în care veniturile sunt slabe, deşi costurile cu furajarea sunt din ce în ce mai mari. Consumul de carne de porc în UE se estimează că va creşte fracţionat, previziune destul de realistă. Probabil se va atinge un nivel de preţ mai mic decât cel estimat. Exporturile către ţările din lumea a treia sunt greu de estimat. Iar piaţa Rusiei rămâne în continuare închisă pentru cel puţin un an. Găsirea unor pieţe noi este o nevoie şi o oportunitate pentru exportul producţiei de carne din Europa. O provocare vine din China, unde preţurile purceilor au un trend crescător, ceea ce ar trebui să îmbunătăţească oportunităţile de export. Dar pentru cât timp, pentru că cererea se luptă cu puterea de cumpărare a monedei naţionale chineze şi Guvernul chinez vrea să ţină inflaţia la un nivel scăzut. Ajutorul pentru depozitarea privată venit în primul trimestru din 2015 şi în 2016 a avut drept rezultat un preţ liber al cărnii de porc. Economia UE rămâne fragilă, cu beneficii la export destul de reduse pentru euro. Au avut loc şi preluări şi achiziţii importante în sectorul european de producţie a cărnii de porc, a prezentat René Maillard, încă de la debutul discursului, principalele puncte slabe ale sectorului.
În perioada 2005-2015, producţia de carne de porc în UE a crescut semnificativ în Germania şi în Spania, cu 24% şi respectiv 23%, urmate de Olanda (+12%) şi Belgia (+11%). O scădere importantă a producţiei, de unsprezece la sută, a fost consemnată în Danemarca. Per ansamblu, producţia totală în perioada 2005-2015 a fost de 23 milioane de tone. (...) Potrivit statisticilor, consumul de carne pe cap de locuitor a scăzut începând cu 2007, dar şi-a revenit uşor începând cu 2014. Anul trecut consumul mediu la nivelul UE a crescut cu 1,3%, iar pentru acest an se estimează a fi stabil. Europenii consumă, în medie, 85,6 kg de carne anual.
Citeşte articolul integral în revista Ferma, ediţia 15-31 mai 2016!