Crescătorii de animale întâmpină reale dificultăţi în ceea ce priveşte valorificarea animalelor, a cărnii şi a laptelui. Acesta este unul dintre motivele pentru care unii crescători de animale şi-au constituit pe lângă asociaţie şi o cooperativă.
De pildă, 12 membri ai Asociaţiei Ovitim Mioriţa s-au unit şi au pus bazele unei organizații economice pentru desfacerea în comun a produselor. Preşedintele Asociaţiei, Gheorghe Mihăescu susţine că valorificarea produselor era greoaie, atât din punct de vedere al pieţei de desfacere cât şi al preţurilor. „Noi, ca şi producători agricoli, ne blocăm mereu la capitolul «valorificare a produsului». Noi producem, ne chinuim şi fărâma aia de bani lipseşte la valorificare, pentru că nu reuşim să valorificăm la preţ bun”, ne-a declarat Mihăescu.
Astfel, fermierii au luat decizia de a-şi înfiinţa propria cooperativă, iar rezultatele nu au întârziat să apară. „Din Asociaţia Ovitim Mioriţa ne-am desprins 12 crescători care am contribuit financiar să organizăm Cooperativa. Fiecare are o cotă parte de 8,33%, am pus bani, ne-am organizat şi am reuşit deja prima tranzacţie. Livrăm lapte la Lactitalia cu 3 lei/litru, deci am obţinut un preţ mult mai bun valorificând laptele în comun, pentru că înainte vindeam individual la preţul de 2,8 lei/litru. Este foarte bine, deci un crescător care livrează 15.000 litri de lapte, face un plus de 3.000 lei. E ceva, eu zic că îşi acoperă o parte din cheltuieli, iar acesta este abia începutul”, ne-a spus preşedintele Ovitim Mioriţa.
Lucrurile nu vor rămâne aşa. Pentru mai multe beneficii, crescătorii de ovine vor să se organizeze în Grup de producători. „Am încheiat prima factură în aprilie. Vom face documentaţia necesară şi ne vom transforma în Grup de producători, prin care crescătorii vor beneficia de 5% din valoarea tranzacţiilor, deci e un câştig”, a adăugat Mihăescu.