Câteva mii de crescători de ovine se strâng în faţa Parlamentului, cerând modificarea legii vânătorii. Nu i-au oprit nici ameninţările directe, nici invitaţia la negocieri trimisă de deputaţii din Comisia de Agricultură în ultimul ceas. Ministrul Agriculturii se declară de partea lor.
Pe 13 decembrie 2015, Ionică Nechifor, secretarul general al Federaţiei Romovis, a fost ameninţat cu puşca de câţiva vânători, care i-au împuşcat un câine la 150 de metri de ferma sa din judeţul Botoşani. Nechifor crede că a fost, în mod evident, o încercare de intimidare, după ce anunţase că va protesta faţă de prevederile din legea vânătorii. Potrivit acestuia, patru vânători înarmaţi şi şase gonaşi, dintre care doi aveau şi ei arme de vânătoare, i-ar fi ademenit câinii în afara fermei şi ar fi reuşit să împuşte un câine de întors oile. Când a ajuns la faţa locului, Nechifor spune că s-a trezit cu puştile îndreptate direct spre el, armate. Acesta afirmă că nu îi cunoaşte pe cei care l-au ameninţat şi că aceştia nu ar fi fost dispuşi să discute. Au renunţat însă când au observat că sunt filmaţi. Imaginile au ajuns în presă şi poliţia judeţeană din Botoşani s-ar fi autosesizat deja în acest caz. Nechifor mai spune că va depune plângere împotriva acestora abia după ce se va întoarce de la Bucureşti.
Acesta a ajuns încă de aseară în Capitală, împreună cu încă aproape 100 de crescători de ovine din judeţul Botoşani, pregătiţi să protesteze în faţa Parlamentului pentru modificarea formei actuale a Legii vânătorii, care le limitează numărul de câini pe care îi pot avea pe lângă turmă și le interzice pășunatul pe terenurile agricole în perioada 6 decembrie - 24 aprilie. Ar fi venit mai mulţi, dar nu au avut mai mult de două autocare la dispoziţie, susţine secretarul general al Romovis.
Preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Ovine, Marcel Andrei, anunţa cel puţin 3.000 de crescători de ovine din toată ţara la protest. Numărul acestora ar putea fi însă mult mai mare. Federaţia Agrostar, Federaţia Pro Agro şi Asociaţia crescătorilor şi exportatorilor de bovine, ovine, porcine din România (ACEBOP) şi-au anunţat susţinerea şi participarea la protest.
Nechifor spune clar: Noi venim pentru un singur lucru, să fim consultaţi în toate legile care ne privesc. Ei şi-au făcut lege pentru ei, nu pentru fondul cinegetic. Parlamentarii noştri trebuie să înţeleagă că noi i-am trimis în Parlament şi ei trebuie să ne reprezinte pe noi, nu pe ei înşişi.
Câte un reprezentant din fiecare judeţ, la negocieri
Secretarul general al Romovis mai spune că liderii tuturor federaţiilor care participă la protest s-au pus de acord ca la negocieri să meargă cel puţin câte un reprezentant din fiecare judeţ. Din partea noastră, să vină şi în stradă să negocieze, dacă nu au loc să ne primească pe toţi.
Dacă nu se rezolvă, următorul pas va fi să pichetăm cabinetele parlamentarilor din judeţe, după care vom trece la măsura extremă, pe care nu ne-o dorim, de a bloca drumurile cu animale, mai spune Nechifor.
Cum ar putea rezolva ministrul Agriculturii problema crescătorilor de ovine privind legea vânătorii?
Legea fiind iniţiată de parlamentari, Ministerul Agriculturii are mai puţine pârghii să intervină, crede Nechifor. Totuşi, soluţia pentru crescătorii de ovine ar putea veni chiar de la MADR. Guvernul a aprobat pe 9 decembrie un proiect de lege pentru abilitarea Executivului de a emite ordonanţe de urgenţă pe perioada vacanţei parlamentare din luna ianuarie 2016 în domenii care nu fac obiectul legilor organice.
Am avut deja mai multe întâlniri cu federaţii importante din agricultură, inclusiv pe Legea vânătorii, şi cred că aici este o mare problemă. Sper să se rezolve, pentru că eu consider că este mai important oieritul, decât faptul că anumiţi vânători riscă să îşi vadă vânatul îndepărtat din cauza câinilor, a declarat zilele trecute ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.