În articolul din numărul trecut al revistei Ferma (nr. 5/mai 2014, pag. 44) s-a dezbătut necesitatea acordării unui punctaj diferenţiat pentru diversele sisteme de creştere a păsărilor.
În acest sens, ar trebui să avem şi o abordare corectă în acordarea punctajelor pe sectoare prioritare. Pornim de la două dintre obiectivele Măsurii 121 - "Modernizarea exploataţiilor agricole", aşa cum sunt ele prevăzute în noul PNDR: a. Introducerea şi dezvoltarea de tehnologii şi procedee noi, diversificarea producţiei, ajustarea profilului, nivelului şi calităţii producţiei la cerinţele pieţei, inclusiv a celei ecologice, precum şi producerea şi utilizarea energiei din surse regenerabile; b. Adaptarea exploataţiilor la standardele comunitare.
Cifrele bat socoteala din PNDR!
Pentru a formula un punct de vedere pertinent trebuie neapărat să analizăm şi datele statistice pentru păsări din anul 2012, procesate de Institutul Naţional de Statistică, ca să vedem de unde plecăm şi unde dorim să ajungem. Astfel, în anul 2012, populaţia totală de păsări din România era de 80.135.680 capete, din care 54.227.470 capete se aflau în gospodăriile populaţiei. La capitolul păsări ouătoare adulte, dintr-un total de 45.401.912 capete, un număr 37.585.614 capete se aflau în exploataţii agricole individuale. Ca să fim expliciţi, exploataţiile agricole individuale sunt gospodăriile ţărăneşti, acele ferme de subzistenţă cu efective de până la 100 de capete, în care nu se respectă nici un fel de standard de producţie iar "performanţele" sunt pe măsură.
Din datele prezentate, rezultă că din efectivul total de păsări, la sfârşitul anului 2012, 67% se regăseau în fermele de subzistenţă. La categoria găini ouătoare situaţia este şi mai dramatică, 82,78% din efectiv regăsindu-se în gospodăria ţărănească. Aşadar, să consideri, prin neacordarea de punctaj, că sectorul avicol, cu referire la exploataţiile individuale (gospodăriile ţărăneşti), nu este sector prioritar, mi se pare o abordare total greşită şi păguboasă pentru crescătorii mici şi mijlocii.
În mod normal ar trebui să existe o strategie de dezvoltare şi promovare a unor anumite sisteme de creştere, în funcţie de posibilităţile financiare şi tehnice reale ale crescătorului român de păsări.
Mai multe detalii despre aplicabilitatea noului PNDR puteţi citi în revista Ferma – iunie 2014!