Asociaţia producătorilor de lactate MEG Milch Board anunţă o scădere a costurilor producţiei de lapte, faţă de primul cvartal 2016, ajungând la valoarea din 2015.
Pesemne că toate posibilităţile reducerii costurilor au fost exploatate de către întreprinderi, fără schimbări semnificative în modul de producţie, relatează MEG.
În acelaţi timp, preţul laptelui a scăzut puternic, ajungând la 25,78 cenţi/litru (minus 2,88 cenţi). Ca urmare s-a deteriorat şi raportul preţ-costuri. În primul cvartal 2016, acest raport a fost cu 4 la sută mai mic faţă de 2015, acum acesta este cu 9 la sută mai mic.
În timp ce costurile privind producţia de lapte au putut fi reduse în regiunile din nord şi din est cu alţi 0,60 cenţi/litru, aceste costuri au rămas neschimbate în partea de sud a Germaniei. În toate cele trei regiuni, preţurile de vânzare au scăzut uniform cu 2,9 cenţi/litru.
Având în vedere preţurile de vânzare, există în continuare o discrepanţă majoră între nord şi sud. Astfel, preţul de vânzare a fost în Bavaria de 20,7 cenţi (cel mai ridicat), iar în Schleswig-Holstein 23,02 cenţi (cel mai mic). În regiunile din est, preţurile au valori între 24,24 cenţi/kg în Mecklenburg-Vorpommern şi 26,06 cenţi în Sachsen.
Încă nu se ştie dacă aceste valori sunt cele mai mici de până acum sau vor mai urma şi alte scăderi ale preţurilor.
sursa: agrarticker.de