Pe 10 ari de pământ cu trei trandafiri s-au luat 50.000 de euro! Eu am făcut un proiect pe o fermă cu 15 vaci și nu am luat nimic. Proiectul meu a fost declarat eligibil, dar fără finanțare, spune fermierul Dorin Buhaiu.
Fermă de 120.000 de euro
Dorin Buhaiu are o fermă de animale în Vălenii Șomcuței din Maramureș, construită pe fonduri SAPARD, în 2004. Cu primul proiect, prin care a accesat 260.000 de euro, a avut noroc. A luat 120.000 de euro din care a cumpărat utilaje, a ridicat construcția și a cumpărat vacile din Germania. Puteam să iau toți banii, dar nu am avut un consultant bun. De fapt, s-a și văzut, a fost primul și ultimul lui proiect.
Cu al doilea proiect, dezamăgirea a fost cruntă. Fermierul a încercat să obțină fonduri nerambursabile pe măsura 112 instalare tineri fermieri, din fostul PNDR 2007-2013. Proiectul a fost depus la Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) pe numele soției sale, care urma să se ocupe de o fermă cu 15 vaci.
Fermierul Dorin Buhaiu și produsele tradiționale fabricate în ferma sa
Ne-a venit proiectul aprobat, dar fără finanțare. Nu e corect. De pe vremea lui Ceaușescu au rămas toți funcționarii la Direcția Agricolă, la APIA și neamurile lor. De aia nu merge bine în țara asta. Un fermier tânăr, care nu are pe cineva, găsește toate ușile închise. Relațiile funcționează mai bine decât pe vremea lui Ceaușescu. Sunt pile și piluțe, e revoltat fermierul.
În ferma dintre dealurile Maramureșului, Dorin Buhaiu crește 25 de scroafe din rasa Mangaliță, 50 de vaci din rasa Bălțată germană, 500 de rațe și 2.000 de pui. Cu atâtea animale și păsări, întreprinzător cum e, fermierul și-a structurat un lanț scurt de producție. Carnea este procesată într-o carmangerie proprie, iar preparatele sunt vândute, de aproape 4 ani, într-un magazin deschis chiar în capitală, în Piața Obor, o zonă cu un vad comercial de invidiat. Natura, animalele, păsările se găsesc în Maramureș, iar banii trebuie căutați în București, spune crescătorul.
Mulți fermieri tineri nu înțeleg cooperativa
Fermierul este nemulțumit de prețul laptelui și de relația cu procesatorul. Livrez laptele la o făbricuță din zonă cu 0,80 de lei/litru. Prețul ca prețul, dar nu am încasat banii de trei luni. Factura de curent electric, de exemplu, trebuie să o plătesc în fiecare lună. E corect? Nu. Ce pot să fac?! Cei de la fabrică îmi spun că nu au avut vânzări și nu au bani în buzunar.
În negocierile cu procesatorii, fermierii ar obține un preț mult mai bun pe lapte, dacă ar fi uniți într-o cooperativă. La noi, fiind o zonă de deal, fermele sunt împrăștiate, nu ai cu cine, nu înțeleg colegii mei, fermieri tineri, ideea de cooperativă. Din păcate, nu înțeleg cum este să cumperi în comun utilaje agricole, inputuri, etc. Am fost în 2004 în Franța și am văzut cum funcționează o cooperativă. Au utilaje agricole performante. Noi am rămas cu mentalitatea de pe vremea lui Ceaușescu.
Dorin Buhaiu, târgul internațional INDAGRA 2015
Până la renegocierea prețului la lapte, fermierul își pune speranțe în obținerea sprijinului cuplat din zootehnie. Ar îndeplini criteriile. Are în proprietate mai mult de 10 capete de vaci, animalele sunt în controlul oficial al producțiilor și sunt înscrise în registrul genealogic. Dar nu se încadrează la criteriul de vârstă. Adică, vacile trebuie să aibă vârsta de maxim 8 ani pentru ca fermierul să încaseze subvenția. Am avut doar 8 vaci sub 10 ani. De la anul sper să iau și sprijinul cuplat. Ne-a prins subvenția asta cam încurcați. Pentru o vacă de lapte, fermierul are șanse să primească 250 de euro sprijin cuplat pe an.
Pită cu untură
Căsuța lui Dorin Buhaiu, improvizată la târgul internațional INDAGRA din București, în zona de produse tradiționale, a atras ca un magnet. Mătușa fermierului nu mai reușea să pregătească pita de casă, unsă cu untură, cu felii de ceapă roșie și presărată cu boia. O gustare care ne transportă pe mulți dintre noi în copilărie. Un leu, un preț modest, atât au plătit vizitatorii pentru o felie de amintire.