Adama
Vinasa Rompak
AGRICOVER

Fermier: În Maramureș s-au luat zeci de mii de euro pe un proiect cu trei trandafiri!

Publicat: 01 noiembrie 2015 - 11:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pe 10 ari de pământ cu trei trandafiri s-au luat 50.000 de euro! Eu am făcut un proiect pe o fermă cu 15 vaci și nu am luat nimic. Proiectul meu a fost declarat eligibil, dar fără finanțare, spune fermierul Dorin Buhaiu.

Fermă de 120.000 de euro

Dorin Buhaiu are o fermă de animale în Vălenii Șomcuței din Maramureș, construită pe fonduri SAPARD, în 2004. Cu primul proiect, prin care a accesat 260.000 de euro, a avut noroc. A luat 120.000 de euro din care a cumpărat utilaje, a ridicat construcția și a cumpărat vacile din Germania. Puteam să iau toți banii, dar nu am avut un consultant bun. De fapt, s-a și văzut, a fost primul și ultimul lui proiect.

Cu al doilea proiect, dezamăgirea a fost cruntă. Fermierul a încercat să obțină fonduri nerambursabile pe măsura 112 instalare tineri fermieri, din fostul PNDR 2007-2013. Proiectul a fost depus la Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) pe numele soției sale, care urma să se ocupe de o fermă cu 15 vaci.

fermier-maramures_b

Fermierul Dorin Buhaiu și produsele tradiționale fabricate în ferma sa

Ne-a venit proiectul aprobat, dar fără finanțare. Nu e corect. De pe vremea lui Ceaușescu au rămas toți funcționarii la Direcția Agricolă, la APIA și neamurile lor. De aia nu merge bine în țara asta. Un fermier tânăr, care nu are pe cineva, găsește toate ușile închise. Relațiile funcționează mai bine decât pe vremea lui Ceaușescu. Sunt pile și piluțe, e revoltat fermierul. 

În ferma dintre dealurile Maramureșului, Dorin Buhaiu crește 25 de scroafe din rasa Mangaliță, 50 de vaci din rasa Bălțată germană, 500 de rațe și 2.000 de pui. Cu atâtea animale și păsări, întreprinzător cum e, fermierul și-a structurat un lanț scurt de producție. Carnea este procesată într-o carmangerie proprie, iar preparatele sunt vândute, de aproape 4 ani, într-un magazin deschis chiar în capitală, în Piața Obor, o zonă cu un vad comercial de invidiat. Natura, animalele, păsările se găsesc în Maramureș, iar banii trebuie căutați în București, spune crescătorul.

Mulți fermieri tineri nu înțeleg cooperativa

Fermierul este nemulțumit de prețul laptelui și de relația cu procesatorul. Livrez laptele la o făbricuță din zonă cu 0,80 de lei/litru. Prețul ca prețul, dar nu am încasat banii de trei luni. Factura de curent electric, de exemplu, trebuie să o plătesc în fiecare lună. E corect? Nu. Ce pot să fac?! Cei de la fabrică îmi spun că nu au avut vânzări și nu au bani în buzunar.

În negocierile cu procesatorii, fermierii ar obține un preț mult mai bun pe lapte, dacă ar fi uniți într-o cooperativă. La noi, fiind o zonă de deal, fermele sunt împrăștiate, nu ai cu cine, nu înțeleg colegii mei, fermieri tineri, ideea de cooperativă. Din păcate, nu înțeleg cum este să cumperi în comun utilaje agricole, inputuri, etc. Am fost în 2004 în Franța și am văzut cum funcționează o cooperativă. Au utilaje agricole performante. Noi am rămas cu mentalitatea de pe vremea lui Ceaușescu.

dorin-buhaiu_b

Dorin Buhaiu, târgul internațional INDAGRA 2015

Până la renegocierea prețului la lapte, fermierul își pune speranțe în obținerea sprijinului cuplat din zootehnie. Ar îndeplini criteriile. Are în proprietate mai mult de 10 capete de vaci, animalele sunt în controlul oficial al producțiilor și sunt înscrise în registrul genealogic. Dar nu se încadrează la criteriul de vârstă.  Adică, vacile trebuie să aibă vârsta de maxim 8 ani pentru ca fermierul să încaseze subvenția. Am avut doar 8 vaci sub 10 ani. De la anul sper să iau și sprijinul cuplat. Ne-a prins subvenția asta cam încurcați. Pentru o vacă de lapte, fermierul are șanse să primească 250 de euro sprijin cuplat pe an.

Pită cu untură

Căsuța lui Dorin Buhaiu, improvizată la târgul internațional INDAGRA din București, în zona de produse tradiționale, a atras ca un magnet. Mătușa fermierului nu mai reușea să pregătească pita de casă, unsă cu untură, cu felii de ceapă roșie și presărată cu boia. O gustare care ne transportă pe mulți dintre noi în copilărie. Un leu, un preț modest, atât au plătit vizitatorii pentru o felie de amintire.

paine-untura_b

Vizualizat: 4929 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenție APIA vaci lapte de 89 euro/vacă la plată de săptămâna viitoare!

Subvenție APIA vaci lapte de 89 euro/vacă la plată de săptămâna viitoare!

29 noiembrie 2024 - 10:53

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va vira crescătorilor de vaci de lapte, începând de luni, 2 decembrie, diferența pentru sprijinul cuplat, subvenție europeană cu cel mai mare cuantum pe cap animal. Diferența este de 30%, crescătorii au încasat la avans 70% din valoarea acestei subvenții.

Comunicat ACUM! Noi plăți pe cap animal și hectar făcute de APIA!

Comunicat ACUM! Noi plăți pe cap animal și hectar făcute de APIA!

28 noiembrie 2024 - 16:26

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în cadrul Campaniei de plată în avans aferentă anului de cerere 2024, a autorizat la plată suma totală de 1.283.042.988 euro (6.383.586.787 lei).

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

28 noiembrie 2024 - 10:33

Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost aprobată, la 27 noiembrie 2024, de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. Christophe Hansen, propus de Luxemburg, va prelua portofoliul de comisar european pentru agricultură şi alimentaţie.

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

28 noiembrie 2024 - 10:02

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri bugetul Uniunii Europene din 2025, care prevede un sprijin consistent pentru soluţionarea problemelor din domenii precum sănătate, ajutor umanitar, gestionarea frontierelor şi climă. Bugetul total pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, cu 6% mai mare decât cel pentru 2024 (o creştere cu 10 miliarde de euro).

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

28 noiembrie 2024 - 09:52

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că vor fi finanțate 581 de proiecte selectate cu suma totală de 110,4 milioane de euro.

Porcul de la țară, mai scump!

Porcul de la țară, mai scump!

28 noiembrie 2024 - 07:29

Mulți români preferă, în această perioadă, să cumpere porcul de Crăciun din gospodăriile țăranilor. Ce prețuri sunt anul acesta pe kilogramul de porc în viu?

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

28 noiembrie 2024 - 06:51

Fermierii beneficiază anul acesta de o subvenție APIA cu un cuantum de 2.100 de euro/ha dacă au cultivat legume în sere și solarii, tomate, castraveți, ardei, vinete și dacă au bifat această subvenție pe cererea unică depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

Fraudă cu subvenţii europene în apicultură! Nouă percheziţii în Mureş!

27 noiembrie 2024 - 19:45

Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca a efectuat miercuri nouă percheziţii în judeţul Mureş, în cadrul unei anchete privind o posibilă fraudă cu subvenţii implicând proiecte de apicultură şi de prelucrare a mierii, finanţate de UE, anunţă un comunicat al instituţiei de la Luxemburg.

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

27 noiembrie 2024 - 18:42

Programul Rabla pentru tractoare, lansat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și așteptat cu nerăbdare de fermieri, a devenit o nouă sursă de dezamăgire pentru aceștia.

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

27 noiembrie 2024 - 07:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) încheie la sfârșitul acestei săptămâni, pe 29 noiembrie, plata avansului pe hectar și pe cap animal la subvențiile aferente acestui an. De săptămâna viitoare, APIA demarează plata finală.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Aşa o fi?

Aşa o fi?
Dacă soţul este gelos, înseamnă că te iubeşte Detalii