Crescătorii și exportatorii de animale îi solicită ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, să se implice în demersurile de deblocare a exporturilor de bovine, după ce Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat, încă de pe 12 decembrie 2015, ridicarea restricţiilor comerciale impuse de depistarea encefalopatiei spongiforme bovine (ESB).
Ca urmare a informării ANSVSA, fermierii români au trecut rapid la realizarea de contracte cu parteneri din ţări terţe, urmând să înceapă livrările de animale în ianuarie 2016. La pregătirea livrărilor, fermierii au aflat că ridicarea restricţiilor din 8 decembrie 2015, notificată oficial de ANSVSA în decembrie, nu a fost definitivată şi că nu pot livra animalele deja contractate. Fermierii şi comercianţii vor plăti, se pare, penalităţi contractuale, dacă situaţia nu se clarifică de urgenţă, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România (ACEBOP).
În răspunsul autorităţilor de la Bruxelles se precizează că recomandarea OIE (Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor - n.red.) din 8 decembrie 2015 şi următoarea decizie a Comisiei UE aşteptată să apară în martie 2016 ar trebui să ajute România să scape de restricţiile comerciale pentru exportul de rumegătoare către ţările terţe şi România ar trebui să facă demersuri mai ales către Libia şi Turcia.
Cu toate acestea, conform autorităţilor de la Bruxelles, ridicarea restricţiilor nu este automată.
În acest context, ACEBOP face apel la sprijinul de urgenţă al ministrului Agriculturii pentru deblocarea situaţiei create şi evitarea posibilităţii de executare silită şi faliment a fermierilor şi exportatorilor români de rumegătoare.
Exporturile de bovine din România au fost suspendate în 2014, când țara noastră a pierdut statutul de risc neglijabil pentru ESB, după confirmarea unui caz de ESB atipic în loc. Chinteni, județul Cluj, pe 27 iunie 2014.