Brânza de Sibiu a fost falsificată, în pieţele din Bucureşti, cu ajutorul laptelui de soia importat din Bulgaria.
„Brânza de Sibiu care e pe piaţa bucureşteană? E brânză din lapte de soia, adusă din Bulgaria, cumpărată cu 4,5 - 5 lei kilogramul. Avem la Marpod, în judeţul Sibiu, un crescător care are o rasă de oi de lapte, acesta are brânză de Sibiu şi iarna şi vara şi e singurul în judeţ care are brânză de Sibiu tot anul. Eu am înţărcat de o săptămână şi dau cu 15 lei kilogramul angro”, a declarat marţi, Marcel Andrei, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de ovine şi caprine din judeţul Sibiu.
Potrivit acestuia, adevăraţii ciobani de la Sibiu ştiu că în pieţele din Bucureşti există vânzători care şi-au cumpărat pălării specifice din Mărginimea Sibiului, numite clopuri, şi cu ele pe cap falşii ciobani fac profit vânzând o brânză care nu are deloc în compoziţie lapte de oaie. „Acolo vând unii care nici nu ştiu unde e Sibiul, dar îşi cumpără câte o pălărioară, un clop, şi se dau că sunt sibieni, dar ei nici nu ştiu unde e Sibiul, nici pe hartă să îl arate cu degetul”, a completat Marcel Andrei.
Cei mai mulţi oieri sibieni nu pot oferi brânză de Sibiu de anul acesta, ci doar brânză telemea de anul trecut, ţinută în saramură, pentru că acum laptele este fie pentru miei, fie este vândut celor patru fabrici din judeţ care produc diverse brânzeturi. sursa: Agerpres