Adama
Vinasa Rompak

Crescătorii de animale rămân fără subvenţia pe pajişti!

Publicat: 30 septembrie 2015 - 19:33
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Foarte puține primării din țară au reușit să-și ducă la îndeplinire proiectele de amenajamente pastorale. Termenul limită era 10 august 2015. Ministerul Agriculturii a decis să le mai dea un răgaz comunelor, să nu piardă subvențiile, și noul termen este 28 februarie 2016.

Prin OUG 34/2013 şi Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor acesteia (HG 1064/2013), cu toate completările şi modificările ulterioare, Ministerul Agriculturii a obligat primăriile să întocmească amenajamente pastorale pentru toate suprafeţele de pajişti de pe raza comunei, însă Guvernul nu a alocat bani la bugetele locale în acest scop. La începutul acestui an, prin HG 78/2015 (M.Of.124 din 18 februarie 2015), care modifică normele de aplicare a OUG 34/2013, obligativitatea întocmirii amenajamentelor pastorale a fost amânată până pe data de 10 august 2015, însă tot fără să fie alocaţi bani primăriilor.

La aproape două luni după ce termenul legal pentru întocmirea amenajamentelor pastorale a expirat, MADR propune ca acesta să fie amânat până în 28 februarie 2016, dat fiind că aplicarea amenajamentelor pastorale este, din 2016, condiţie obligatorie pentru utilizatorii de pajişti care solicită fonduri europene pe suprafaţă. Iată cum motivează MADR, în nota de fundamentare a unui proiect de HG publicat în 29 septembrie 2015 şi aflat în dezbatere publică timp de 10 zile:

Având în vedere faptul că în multe unitați administrativ teritoriale, proiectele de amenajamente pastorale nu au fost aprobate în termenul prevăzut (...), din cauza cheltuielilor pe care acestea le generează, sume care nu au fost prevăzute în bugetele locale, este necesar să se creeze cadrul juridic necesar aprobării acestora prin reglementarea unei noi perioade de elaborare și aprobare a proiectelor de amenajamente pastorale. (...)

O amânare nu rezolvă însă problema banilor necesari pentru întocmirea amenajamentelor pastorale. Mai mult, specialiştii în domeniul pajiştilor şi crescătorii de animale deopotrivă ştiu că acestea pot fi întocmite doar în perioada de vegetaţie a pajiştilor, deci în nici un caz iarna.

pasuni-montane_b

Teodor Maruşca, Directorul Institutului care a elaborat Ghidul de Întocmire a Amenajamentelor Pastorale, susţine că a verificat personal la factorii responsabili din judeţele Arad, Braşov şi Brăila şi, până la această dată, din 171 de UAT-uri, numai patru au amenajamente pastorale, şi nici acelea încheiate.

Deci, nici 3% nu este executat până la 1 octombrie. 97% când se mai fac? Când se vor încheia amenajamentele pastorale pentru cele 171 UAT-uri existemnte în cele trei judeţe, având în vedere că ne găsim la 1 octombrie, când pe teren nu se mai pot face observaţii corecte asupra compoziţiei floristice, covorului ierbos al pajiştilor? Vă spun eu că nu se vor mai face, pentru că nu sunt nici angajate, nici contractate,în nici un fel. Anul viitor va fi o revoltă previzibilă prin ianuarie - februarie, când nu se vor mai face contracte de subvenţie cu APIA, pentru că nu sunt amenajamentele făcute. Şi asta este la nivel de ţară. (...) Dacă un procent din banii daţi anul acesta utilizatorilor pajiştilor se direcţionau pentru întocmirea amenajamentelor, poate că lucrurile stăteau altfel,  ne-a declarat Teodor Maruşca.

Citiţi detalii despre acest subiect în numărul viitor al revistei Ferma, care apare după jumătatea lunii octombrie 2015.

Vizualizat: 4382 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Ce te scoate de pe lista subvențiilor în 2016?

Ce te scoate de pe lista subvențiilor în 2016?

Fermierii trebuie să știe că amenajamentele pastorale vor fi o condiție obligatorie pentru primirea subvențiilor din agricultură în 2016. Iată cum se fac proiectele de amenajament pastoral și ce reguli trebuie să respecte cei care sunt proprietarii pajiștilor naturale!

E deja lege! Cine beneficiază de subvențiile pentru pajiști?

E deja lege! Cine beneficiază de subvențiile pentru pajiști?

Utilizatorii de pajiști beneficiază de plățile pe suprafață, acoperite din fonduri europene, dacă demonstrează că asigură încărcătura cu animale sau arată că au cosit fânul cel puțin o dată pe an.

Suprafața declarată la APIA va fi mai mică decât în 2014. Fermierii au renunțat la o parte din pajiști

Suprafața declarată la APIA va fi mai mică decât în 2014. Fermierii au renunțat la o parte din pajiști

Anunțul a fost făcut de George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Diferența de suprafață ar reprezenta-o pajiștile la care s-a renunțat din două motive: fermierilor nu le-au mai fost concesionate sau aceste pajiști nu sunt eligibile pentru că se află la peste 1.800 m altitudine.

Amenajamentele pastorale pentru pajişti vor fi obligatorii din 2016

Amenajamentele pastorale pentru pajişti vor fi obligatorii din 2016

Aplicarea amenajamentelor pastorale va fi obligatorie pentru utilizatorii de pajişti care solicită subvenţia pe păşune doar începând din 2016.

Micii crescători de animale luptă pentru Legea pajiştilor şi modificarea Codului silvic

Micii crescători de animale luptă pentru Legea pajiştilor şi modificarea Codului silvic

În data de 7 martie 2015 în Câmpeni, capitala Țării Moților, a avut loc o întâlnire între reprezentanți ai Federației Micilor Crescători de Animale, Deținători și Utilizatori de Pajiști – FMFCADUP – și secretarul de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - Ioan Uțiu.

Marcel Andrei: Nini Săpunaru ne-a atras atenția că legea pajiștilor trebuie să fie în favoarea primarilor

Marcel Andrei: Nini Săpunaru ne-a atras atenția că legea pajiștilor trebuie să fie în favoarea primarilor


Legea pajiștilor ar putea fi modificată pentru a patra oară în acest an. Prevederile actului normativ i-ar favoriza pe primari care scot deja  la licitație pășunile pentru 1.000 de lei pe hectar.

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
patru
|
10. 07, 2015. Wednesday 08:21

amenajamentul pastoral sa-l faca cel care paste dupa niste norme simple si clare . la 240 euro pe hectar au bani de suprainsamintare si fertilizare daca vor . nu vezi nici un pastor cu unelte de curatat arbusti ori vegetatie fara valoare ,doar bita si o haita de caini.principiul sa ne faca altii treaba ca noi tot pastem unde vrem l-au invatat repede .pacatul mare vine de la cei care recomandarile europene le transforma in tampenii imposibil de aplicat .de vandut animalele nu va faceti griji , subventiile sunt o tinta prea mare ca sa mai conteze altceva . raul ca se dau oricum ,numar sa fie ,cu aceleasi capete poti lua hectare cite vrei in cateva locatii.poate in unele locuri este inghesuiala dar baietii jmecheri se vor procopsii fara efort.

1.
ferrmier
|
09. 30, 2015. Wednesday 21:29

Pai legea a fost data special, sa se faca amenajamente pastorale da nu le dam bani la primari deci nu vor respecta legea si asa nu vor mai primi subventii iar bani for fi ........ Pai nu se mai iau pasuni nu mai avem unde pasuna se vand animalele sau se sacrifica si asa zootehnia e praf hai sa o distrugem pe toata. Eu unul personal cred ca nu e bine sa asteptati reactia fermierilor ca nu o sa va prea bucurati. Pana acum s-a pasunat si fara amenajamente pastorale ca doar nu suntem retardati sa ne faca alti ordine in stane si saivane. Cum au ajuns unii de nu deosebesc animalele domestice intre ele sa faca proceduri de pasunat si de amplasat stana, locul de adapat,etc...

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii