Foarte puține primării din țară au reușit să-și ducă la îndeplinire proiectele de amenajamente pastorale. Termenul limită era 10 august 2015. Ministerul Agriculturii a decis să le mai dea un răgaz comunelor, să nu piardă subvențiile, și noul termen este 28 februarie 2016.
Prin OUG 34/2013 şi Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor acesteia (HG 1064/2013), cu toate completările şi modificările ulterioare, Ministerul Agriculturii a obligat primăriile să întocmească amenajamente pastorale pentru toate suprafeţele de pajişti de pe raza comunei, însă Guvernul nu a alocat bani la bugetele locale în acest scop. La începutul acestui an, prin HG 78/2015 (M.Of.124 din 18 februarie 2015), care modifică normele de aplicare a OUG 34/2013, obligativitatea întocmirii amenajamentelor pastorale a fost amânată până pe data de 10 august 2015, însă tot fără să fie alocaţi bani primăriilor.
La aproape două luni după ce termenul legal pentru întocmirea amenajamentelor pastorale a expirat, MADR propune ca acesta să fie amânat până în 28 februarie 2016, dat fiind că aplicarea amenajamentelor pastorale este, din 2016, condiţie obligatorie pentru utilizatorii de pajişti care solicită fonduri europene pe suprafaţă. Iată cum motivează MADR, în nota de fundamentare a unui proiect de HG publicat în 29 septembrie 2015 şi aflat în dezbatere publică timp de 10 zile:
Având în vedere faptul că în multe unitați administrativ teritoriale, proiectele de amenajamente pastorale nu au fost aprobate în termenul prevăzut (...), din cauza cheltuielilor pe care acestea le generează, sume care nu au fost prevăzute în bugetele locale, este necesar să se creeze cadrul juridic necesar aprobării acestora prin reglementarea unei noi perioade de elaborare și aprobare a proiectelor de amenajamente pastorale. (...)
O amânare nu rezolvă însă problema banilor necesari pentru întocmirea amenajamentelor pastorale. Mai mult, specialiştii în domeniul pajiştilor şi crescătorii de animale deopotrivă ştiu că acestea pot fi întocmite doar în perioada de vegetaţie a pajiştilor, deci în nici un caz iarna.
Teodor Maruşca, Directorul Institutului care a elaborat Ghidul de Întocmire a Amenajamentelor Pastorale, susţine că a verificat personal la factorii responsabili din judeţele Arad, Braşov şi Brăila şi, până la această dată, din 171 de UAT-uri, numai patru au amenajamente pastorale, şi nici acelea încheiate.
Deci, nici 3% nu este executat până la 1 octombrie. 97% când se mai fac? Când se vor încheia amenajamentele pastorale pentru cele 171 UAT-uri existemnte în cele trei judeţe, având în vedere că ne găsim la 1 octombrie, când pe teren nu se mai pot face observaţii corecte asupra compoziţiei floristice, covorului ierbos al pajiştilor? Vă spun eu că nu se vor mai face, pentru că nu sunt nici angajate, nici contractate,în nici un fel. Anul viitor va fi o revoltă previzibilă prin ianuarie - februarie, când nu se vor mai face contracte de subvenţie cu APIA, pentru că nu sunt amenajamentele făcute. Şi asta este la nivel de ţară. (...) Dacă un procent din banii daţi anul acesta utilizatorilor pajiştilor se direcţionau pentru întocmirea amenajamentelor, poate că lucrurile stăteau altfel, ne-a declarat Teodor Maruşca.
Citiţi detalii despre acest subiect în numărul viitor al revistei Ferma, care apare după jumătatea lunii octombrie 2015.