Situația producătorilor de lactate din Germania este una dramatică. Aceasta a fost tema principală de discuție la conferința producătorilor de lactate Milchforum 2016 de la Berlin.
În cadrul întrunirii s-a discutat și despre potențialele soluții pentru a depăși criza actuală. Drumul pe care trebuie să îl parcurgem este unul lung și anevoios, a afirmat vicepreședintele Uniunii Agricultorilor din Germania (Deutscher Bauernverband – DBV) și totodată președintele Asociației Producătorilor de Lactate, Udo Folgart, în cadrul unei conferințe de presă la finalul Milchforum.
Tot mai multe probleme cu lichiditățile
Întrucât pe majoritatea piețelor agricole, prețurile de producător și veniturile familiilor de agricultori au scăzut, iar acest lucru durează deja de jumătate de an, lipsa lichidităților se acutizează în tot mai multe întreprinderi. În ceea ce privește piața laptelui și a produselor lactate, cauzele sunt multiple, iar acest lucru influențează negativ prețul produselor.
Guvernul și fabricile de produse lactate trebuie să acționeze
Deciziile pe care la iau întreprinzătorii pentru a rezolva situația creată nu sunt suficiente. Uniunea Agricultorilor a propus guvernului un program de măsuri cu efecte vizibile în scurt timp, cum ar fi programe de lichidități și de garantare, precum și scutiri de impozite. Acum este rândul partenerilor noștri pe piață, a fabricilor de produse lactate și a comerțului alimentar cu amănuntul, să acționeze pentru a susține agricultura autohtonă, a subliniat Folgart. Producătorii privați de produse lactate așteaptă ca fabricile să-și susțină interesele mai puternic în cadrul negocierilor cu vânzătorii de alimente. Comercianţii ar trebui să înceteze să mai facă presiuni asupra prețurilor.
Concurenţa oferă soluții
Sectorul lactatelor trebuie să dezvolte concepte moderne, specifice. Aceasta a fost concluzia întrunirii de la Berlin. Fabricile ar trebuie să aibă o poziție fermă în cadrul negocierilor cu comercianţii de produse alimentare. S-a discutat, de asemenea, și despre dreptul concurenței comerciale. Acesta face posibile cooperări, antrepozite și fuziuni, astfel încât partenerii de negocieri să fie egali, a explicat Folgart. Uniunea Agricultorilor susține și crearea de platforme comune de vânzare, sprijinind o inițiativă de acest fel a unor politicieni CDU.