Fermierii de pe filiera laptelui din România nu mai doresc o nouă derogare de la igiena laptelui, perioada de tranziţie expirând la finele acestui an, a declarat, joi, Dorin Cojocaru, directorul general al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).
„Fermierii care au investit în ferme de vaci şi nici procesatorii pe care îi reprezint nu mai vor o derogare pe igiena laptelui din 2014 pentru că s-au băgat sute de milioane de euro. Şi ANSVSA a spus că sănătatea consumatorului nu se negociază şi nu mai doreşte o nouă perioadă de tranziţie pentru procesarea laptelui neconform”, a spus Dorin Cojocaru, la o dezbatere privind problemele structurale ale agriculturii româneşti, unde micii producătorii s-au plâns că se doreşte „eutanasierea” acestora din 2014 odată cu expirarea perioadei de tranziţie aprobată României pentru alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui de vacă materie primă.
Cine mai doreşte o nouă derogare ori este politician ori este rău intenţionat
Potrivit acestuia, la ora actuală doar 15.000 de familii sunt în această situaţie, însă în industrie lucrează milioane de români. „Cine mai doreşte o nouă derogare şi mai face propagandă pentru prelungirea tranziţiei la igiena laptelui ori este politician neinformat ori este rău intenţionat. A cere încă o derogare la Bruxelles pentru procesarea laptelui neigienic înseamnă că dăm o palmă peste calitatea laptelui românesc. Mai sunt în cauză doar 15.000 de familii, dar sunt milioane de români în această industrie şi în comerţ. Ce vor face micii fermieri care mulg la mână? Mulsul la mână oferă un lapte sănătos, curat, vaca ne dă un lapte european, dar noi românii nu suntem obişnuiţi să respectăm igiena. Trebuie să mergem la un nivel de educaţie şi de cultură un pic mai sus ca să înţelegem ceea ce se întâmplă. Vă întreb, de ce trebuie să distrugem o industrie, pentru că de ani de zile s-au băgat bani în subzistenţă?”, a adăugat Dorin Cojocaru.
Probleme de business în sectorul laptelui
În opinia acestuia, sectorul laptelui se confruntă cu probleme de business în condiţiile în care în România nu se cunoaşte situaţia reală din sectorul laptelui. „Vorbim de proiecte şi de strategii, dar noi nu cunoaştem situaţia reală din sectorul laptelui. Într-adevăr avem o producţie bună de lapte, la 1,15 milioane de vaci efectiv matcă, avem 4,150 de milioane tone de lapte, dar numai 0,88 milioane tone se procesează şi avem vânzări directe de un milion de tone şi ceva pe an. Unde este restul laptelui, nu cumva în piaţa neagră? INS îl trece la autoconsum, adică 60%, iar asta înseamnă ca românii beau mai mult lapte decât ţuică. Adică, fiecare român bea câte 300 de litri de lapte. Eu cred că avem probleme de business, probleme ale mediului de afaceri”, a adăugat Cojocaru.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat joi că analizează dacă va mai cere CE o derogare de la igiena laptelui, lucru pe care l-a solicitat recent Bulgaria.
Micii fermieri vor trebui să respecte norme minime de igienă, începând cu 1 ianuarie 2014, dacă vor să-şi vândă laptele pe piaţă, în condiţiile în care la finele lui 2013 expiră perioada de tranziţie aprobată României pentru alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui de vacă materie primă.