Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a negociat cu băncile să poată garanta cu un procent din subvenții și creditele acordate crescătorilor de ovine care sunt prinși în controlul pe teren sau prin teledetecție, spune Ioan Merca, șeful Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
La venirea în București, prima experiență dură pentru mine a fost întâlnirea cu crescătorii de ovine. Ei aveau o problemă. APIA nu reușea să le elibereze adeverințe punte, de garantare a creditelor din pricina clauzelor încheiate cu băncile. Aveam o procedură de eliberare a acestor adeverințe și trebuia să o schimbăm. Adică, crescătorii de ovine prinși în controlul pe teren sau prin teledetecție nu puteau beneficia de aceste adeverințe. După o nouă întâlnire pe care am avut-o ieri (miercuri, 16 decembrie n.r.) cu fermierii, am chemat la negocieri toate băncile și fondurile de garantare și am reușit să schimbăm clauzele din convențiile încheiate între bancă și APIA. De azi semnăm convențiile și fermierii vor putea să obțină ușor acea adeverință. Așa cum am spus, este vorba despre fermierii prinși în eșantioanele de control pe teren sau prin teledetecție. În acest moment, fermierii beneficiază de adeverință doar dacă este efectuat primul control vizual. Dosarele sunt în regulă. Primele adeverințe se dau din momentul în care se încheie convenția cu prima bancă, spune șeful APIA.
Cum sunt garantate împrumuturile fermierilor?
Sunt aceleași condiții care sunt practicate și pentru fermierii din sectorul vegetal și care au fost comunicate de APIA. Concret, valoarea creditului va fi de până la 90% din suma cuvenită aferentă schemei de plată unică pe suprafață și plății redistributive, respectiv 77,42 euro/hectar pentru SAPS și 5 euro/hectar pentru primele 5 ha și de 46,75 euro/hectar pentru restul de 25 ha pentru plata redistributivă, denominată în lei astfel:
• pentru creditele acordate de Banca Creditoare până la data de 29.09.2015 inclusiv, la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană la data solicitării/creditului/semnarii contractului de credit;
• pentru creditele acordate de Banca Creditoare începând cu data de 30.09.2015 inclusiv, la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană din data de 30.09.2015.
Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii garantează creditele acordate de bănci fermierilor, în cadrul acestui tip de convenţie.