Crescătorii de ovine vor relua protestele, dacă Legea vânătorii nu va fi modificată până la sfârşitul lunii ianuarie 2016, avertizează Federaţia Agrostar. Sindicaliştii din zootehnie susţin că protocolul încheiat după protestele din 15 decembrie nu rezolvă problema proprietăţii şi nici pe cea a despăgubirilor pe care vânătorii ar trebui să le plătească fermierilor atunci când animalele sălbatice le atacă stânele sau le distrug recoltele.
Protocolul încheiat între Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Federaţia Agrostar în vederea modificării Legii 407/2006 modificată şi completată, prin Ordonanţă de Urgenţă, în urma protestului crescătorilor de ovine şi caprine, nu rezolvă toate carenţele legii. Astfel, în continuare rămâne Art. 4 (1) – „Nimeni nu are dreptul de a vâna pe terenul proprietatea altuia fără a avea asupra sa autorizaţia de vânătoare”. Ceea ce înseamnă că, în continuare, fermierilor le poate fi tulburată posesia, legea permiţând acest lucru. Nici problema despăgubirilor nu a fost rezolvată. Crescătorii de animale nu sunt despăgubiţi de către asociaţiile de vânători care se ocupă de fondurile de vânătoare, atunci când animalele sălbatice din fondul de vânătoare de care aceştia au grijă le atacă stânele sau le distrug recoltele. Prin urmare, considerăm că s-a făcut un mic pas în rezolvarea situaţiei, dar aşteptăm cu interes constituirea grupului de lucru, convenită prin Protocol, pentru a putea trece la modificarea legii, grup de lucru care încă nu s-a constituit. Dacă până la sfârşitul lunii ianuarie 2016 legea nu va fi modificată, crescătorii de ovine şi caprine afiliaţi la Agrostar sunt hotărâţi să reia protestele, susţine conducerea Federaţiei, într-un comunicat transmis redacţiei.
Federaţia Agrostar susţine că a făcut un prim pas, prin propunerile avansate de Sindicatul Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România, materializate într-un proiect de lege depus în Parlament. Propunerile de modificare sunt însuşite şi susţinute întru totul de MADR, dar, pentru a se putea îndrepta greşelile făcute prin acest act normativ, este nevoie de Ordonanţă de Urgenţă, care poate modifica Legea, iar exemplul articolului dat mai sus considerăm că justifică urgenţa actului, precizează Agrostar.
Protocolul încheiat pe 15 decembrie 2015 are două puncte: primul punct vizează modificarea prin Ordonanţă de Urgenţă a celor două articole controversate din Legea vânătorii, respectiv cele referitoare la perioada de păşunat şi la limitarea numărului de câini pe care crescătorii de animale îl pot folosi pentru protejarea turmei, iar punctul doi prevede constituirea unui grup de lucru, în perioada următoare, format din cele patru părţi semnatare, care va modifica toate prevederile legale în vigoare cu incidenţă asupra bunei desfăşurări în sectorul agricol.
Pe 16 decembrie 2015, Guvernul a aprobat o Ordonanţă de urgenţă (OUG pentru suspendarea prevederilor art. 23 alin.(1) lit.c) şi k) din Legea nr. 407/2006 a vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic) prin care amână până pe 25 aprilie 2016 aplicarea prevederilor Legii vânătorii referitoare la perioada de păşunat şi la numărul de câini de stână permis, urmând ca până la finalul lunii aprilie Executivul sau Parlamentul să vină cu soluţii de modificare a legii.