Adama
Vinasa Rompak

Agrostar: Crescătorii de ovine reiau protestele, dacă Legea vânătorii nu e modificată până la finalul lunii ianuarie 2016

Publicat: 21 decembrie 2015 - 20:08
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de ovine vor relua protestele, dacă Legea vânătorii nu va fi modificată până la sfârşitul lunii ianuarie 2016, avertizează Federaţia Agrostar. Sindicaliştii din zootehnie susţin că protocolul încheiat după protestele din 15 decembrie nu rezolvă problema proprietăţii şi nici pe cea a despăgubirilor pe care vânătorii ar trebui să le plătească fermierilor atunci când animalele sălbatice le atacă stânele sau le distrug recoltele.

Protocolul încheiat între Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Federaţia Agrostar în vederea modificării Legii 407/2006 modificată şi completată, prin Ordonanţă de Urgenţă, în urma protestului crescătorilor de ovine şi caprine, nu rezolvă toate carenţele legii. Astfel, în continuare rămâne Art. 4 (1) – „Nimeni nu are dreptul de a vâna pe terenul proprietatea altuia fără a avea asupra sa autorizaţia de vânătoare”. Ceea ce înseamnă că, în continuare, fermierilor le poate fi tulburată posesia, legea permiţând acest lucru. Nici problema despăgubirilor nu a fost rezolvată. Crescătorii de animale nu sunt despăgubiţi de către asociaţiile de vânători care se ocupă de fondurile de vânătoare, atunci când animalele sălbatice din fondul de vânătoare de care aceştia au grijă le atacă stânele sau le distrug recoltele. Prin urmare, considerăm că s-a făcut un mic pas în rezolvarea situaţiei, dar aşteptăm cu interes constituirea grupului de lucru, convenită prin Protocol, pentru a putea trece la modificarea legii, grup de lucru care încă nu s-a constituit. Dacă până la sfârşitul lunii ianuarie 2016 legea nu va fi modificată, crescătorii de ovine şi caprine afiliaţi la Agrostar sunt hotărâţi să reia protestele, susţine conducerea Federaţiei, într-un comunicat transmis redacţiei.

Federaţia Agrostar susţine că a făcut un prim pas, prin propunerile avansate de Sindicatul Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România, materializate într-un proiect de lege depus în Parlament. Propunerile de modificare sunt însuşite şi susţinute întru totul de MADR, dar, pentru a se putea îndrepta greşelile făcute prin acest act normativ, este nevoie de Ordonanţă de Urgenţă, care poate modifica Legea, iar exemplul articolului dat mai sus considerăm că justifică urgenţa actului, precizează Agrostar.

cap-de-oaie_b

Protocolul încheiat pe 15 decembrie 2015 are două puncte: primul punct vizează modificarea prin Ordonanţă de Urgenţă a celor două articole controversate din Legea vânătorii, respectiv cele referitoare la perioada de păşunat şi la limitarea numărului de câini pe care crescătorii de animale îl pot folosi pentru protejarea turmei, iar punctul doi prevede constituirea unui grup de lucru, în perioada următoare, format din cele patru părţi semnatare, care va modifica toate prevederile legale în vigoare cu incidenţă asupra bunei desfăşurări în sectorul agricol.

Pe 16 decembrie 2015, Guvernul a aprobat o Ordonanţă de urgenţă (OUG pentru suspendarea prevederilor art. 23 alin.(1) lit.c) şi k) din Legea nr. 407/2006  a vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic) prin care amână până pe 25 aprilie 2016 aplicarea prevederilor Legii vânătorii referitoare la perioada de păşunat şi la numărul de câini de stână permis, urmând ca până la finalul lunii aprilie Executivul sau Parlamentul să vină cu soluţii de modificare a legii.

Vizualizat: 1837 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

APIA: Adeverințe de creditare pentru crescătorii de ovine!

APIA: Adeverințe de creditare pentru crescătorii de ovine!

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a negociat cu băncile să poată garanta cu un procent din subvenții și creditele acordate crescătorilor de ovine care sunt prinși în controlul pe teren sau prin teledetecție, spune Ioan Merca, șeful Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. 

Subvenții 2016: Cine nu și-a înscris oile în Registrul genealogic, pierde 7 euro/cap de oaie!

Subvenții 2016: Cine nu și-a înscris oile în Registrul genealogic, pierde 7 euro/cap de oaie!

Crescătorii de ovine și caprine care nu au animalele înscrise în Registrul genealogic nu au nicio șansă să încaseze anul viitor sprijinul cuplat. Termenul de înscriere a expirat pe 22 noiembrie 2015!

După protest și plata! 23.000 de lei, amenzi pentru crescătorii de ovine!

După protest și plata! 23.000 de lei, amenzi pentru crescătorii de ovine!

Jandarmeria București a informat că a amendat cu 20.000 de lei un crescător de ovine care i-ar fi instigat pe alți protestatari să rupă cordonul de jandarmi și l-ar fi lovit pe unul dintre scutieri. Alți șase oieri au fost amendați pentru acte de violență cu câte 500 de lei.

Guvern: Articolele din Legea vânătorii, suspendate până în aprilie 2016

Guvern: Articolele din Legea vânătorii, suspendate până în aprilie 2016

Cele două articole din Legea vânătorii referitoare la interzicerea păşunatului în perioada 6 decembrie - 24 aprilie şi la limitarea numărului de câini vor fi suspendate, prin ordonanţă de urgenţă, până la finalul lunii aprilie 2016, a decis Guvernul, pe 16 decembrie 2015.

UPDATE: Legea vânătorii NU poate fi modificată prin ordonanţă de urgenţă! Guvernul caută soluţii tehnice şi legale

UPDATE: Legea vânătorii NU poate fi modificată prin ordonanţă de urgenţă! Guvernul caută soluţii tehnice şi legale

UPDATE: Guvernul va găsi în cel mai scurt timp o soluţie tehnică şi legală care să răspundă solicitărilor crescătorilor de ovine. Legea NU poate fi modificată prin ordonanţă de urgenţă, a anunţat la ora 16.00 purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

„Tu, ursule, vii, dar numai cu doi pui, pentru că eu nu mai am voie decât cu trei câini!”

„Tu, ursule, vii, dar numai cu doi pui, pentru că eu nu mai am voie decât cu trei câini!”

Nu putem face o selecţie: tu, ursule, vii, dar numai cu doi pui, pentru că eu nu mai am voie decât cu trei câini. (...) În aceşti trei câini se includ şi câinii de pază ai stânei. Păi ce facem?, spune Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociaţiei crescătorilor de ovine „Retezat”. Acesta va protesta pe 15 decembrie alături de 3.000 de crescători de ovine care vor suspendarea prevederilor legii vânătorii şi apoi modificarea acesteia, după ce va fi dezbătută împreună cu reprezentanţii asociaţiilor de crescători de animale.

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
patru
|
12. 23, 2015. Wednesday 17:53

in sfarsit si opinii clare , cei cu musca pe caciula sunt foarte virulenti ca doar nu or recunoaste abuzurile la care se dedau (incalcarea proprietatii ,distrugerea: culturilor ,puietilor din paduri,amenintarilor pe fata,atacurilor brutale si prin viclenie,braconajului in cardasie cu cei care trebuie sa pazeasca-ocroteasca fauna tarii,cainii hamesiti care sunt atatati sa omoare si sa manince tot ce surprind oriunde ar fii etc.).adrvarul este foarte dureros pentru cei mereu pagubiti pe proprietatile lor si banii lor.ciudatii legiuitori au scos din penal si le-au acordat mult favor acestor impostori ,care au animale dar teren ioc.uite ca se impune legea crescatorului de animale :ai teren,incarcatura admisa,=animale,suprafata bloc ca sa nu te plimbi dupa pofta ta prin batatura altora.

2.
cioban la campie
|
12. 22, 2015. Tuesday 22:34

doamna Butusina, dar de ce esti asa frustrata? te-a lasat ceva cioban de acolo de la campie de la "tine" cu cracii la deal? lasa draga ciobanii in pace si vezi-ti de hectarele tale.nu generaliza cazul tau in care cunosti pe cinevacu alti 100.000 ciobani. PS: majoritatea ciobanilor isi produc nutretul,dar restul si chiar si acesti mai si cumpara ca sa ai si tu , fermierul un venit in plus ...si asa merg rotitele! (cumva simt o urma de invidie...) O seara buna

1.
Cristi Dragan
|
12. 22, 2015. Tuesday 20:49

La campie chiar e o problema majora nerespectarea proprietatii private de catre ciobani.
Devasteaza sistematic culturile "scapand" oile regulat si pasuneaza pe proprietatile altora fara a le pasa de parerea proprietarilor. Orice tentativa de discutie se soldeaza cu amenintari cu bataia din partea ciobanilor. Multi se considera un fel de factori (cu drepturi) de decizie care hotarasc cine cat sa recolteze de pe propria suprafata si considera ca fac un favor proprietarului prin faptul ca nu distrug chiar tot, daca chiar decid sa mai ocoleasca cate ceva.
Cele mai periclitate sunt culturile de lucerna si trifoi, dar nici paioasele de toamna nu scapa fara reduceri ale catitatii finale recoltate. Ce sa mai vorbim despre tasarea terenului (si lucrarea cu consum mai mare de combustibil) dupa recoltare, de cantitatile de materie organica care in loc sa imbogateasca solul in humus, ajung in burtile oilor si in locurile de tarlit, de pasunatul parloagelor gratis - la care de obicei proprietarii "inchid ochii".
Nu vad ce nevoie au de caini multi din moment ce s-a inventat gardul electric, in afara situatiei in care plimba oile pe locuri pe care nu le-ar fi permis in mod normal pasunatul (si gardul electric).
Nu stiu de respect, ci doar de frica - ori le e frica de ceva, ori incearca sa sperie.

Lipsa de reactie a autoritatilor (primari si politie) nu mi-o explic decat prin coruptie generalizata. Proprietarii de drept ai terenului nu sunt luati in seama orice pierdere ar avea.

Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii